Noi reguli pentru serviciile de ambulanta!

0
244

Noi norme metodologice au fost aprobate saptamana aceasta privind asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat. Aceste norme vizeaza organizarea si functionarea serviciilor publice si private de ambulanta , precum si serviciile SMURD.

Conform noilor reglementari ambulantele private au obligatia de a mentiona pe masini alaturi de apelul 112 si numarul telefonic propriu, precum si faptul ca serviciile medicale sunt contracost. Aceste precizari trebuie afisate atat in partile laterale ale ambulantei, cat si pe usi.

Daca serviciul 112 este suprasolicitat, dispeceratul poate cere ajutorul serviiciilor private de ambulanta, doar daca acestea din urma au contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De asemenea, in cazul in care serviciul public este cel care trimite echipaje ale ambulantelor private, dispeceratul este obligat sa informeze oamenii de faptul ca interventia medicala este gratuita, fiind decontata de CNAS. Serviciile private comerciale de ambulanta aflate in cooperare cu cele publice, pot avea zone arondate pe care le deservesc, astfel incat consultatiile si transportul sanitar din zonele respective sa fie asigurate de ambulantale private, coordonarea ramanand insa la nivelul dispeceratului medical public.

in maximum doua luni va fi implementat pentru toate dispeceratele 112 din tara, un program care va afisa in functie de coordonatele si gradul de urgenta al solicitarii pacientului, care sunt ambulantele disponibile la acel moment si care este tipul de ambulanta necesar.

Articolul precedentDoar 30% dintre elevele de clasa a IV-a s-au vaccinat impotriva cancerului de col uterin!
Articolul următorAcomodarea la schimbarile de fus orar, posibila cu ajutorul unui medicament!