Noi reguli de etichetare a alimentelor in UE pentru combaterea obezitatii

0
237

Mai mult de jumatate din populatia adulta europeana este supraponderala sau obeza, iar in randul tinerilor numarul persoanelor cu probleme de greutate creste anual cu 400.000, a afirmat europarlamentarul liberal Magor Csibi la dezbaterea „O etichetare eficienta a alimentelor in lupta impotriva obezitatii”, pe care a organizat-o la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Conform unui comunicat de presa transmis de PNL, audierea publica la care au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai organizatiilor consumatorilor europeni si ai industriei alimentare si-a propus sa analizeze diferitele modalitati de etichetare a alimentelor si eficienta acestora in lupta impotriva obezitatii. „Obezitatea in Europa creste alarmant! Simplificarea etichetarii este un prim pas concret in lupta impotriva obezitatii. Educatia consumatorilor ramane insa cel mai important element! Cetateanul european are dreptul de a alege in cunostinta de cauza si de a consuma produsele pe care le considera cele mai sanatoase pentru alimentatia lui”, a declarat in deschiderea audierii Magor Csibi, potrivit comunicatului mentionat.

De asemenea, in cursul dezbaterii s-a afirmat necesitatea etichetarii nutritionale obligatorii a tuturor alimentelor si s-au evidentiat o serie de aspecte problematice privind propunerea legislativa a Comisiei. Printre aspectele controversate s-au numarat: lista elementelor nutritive care ar trebui incluse pe partea din fata a etichetei, modelul cel mai clar de prezentare a elementelor nutritive (indicatii nutritionale de tipul culorilor de semafor, aportul alimentar de referinta), masurile privind lizibilitatea informatiilor.

„80% dintre consumatorii europeni considera ca alimentele trebuie etichetate obligatoriu si intr-un mod cat mai simplu. insa care sunt elementele nutritionale necesare a fi incluse pentru a avea o etichetare cat mai clara? in cazul etichetarii nutritionale termenii sunt adesea dificil de inteles, in principal datorita complexitatii informatiilor si amplasarii neadecvate a etichetelor pe ambalaj”, considera europarlamentarul liberal.

Totodata, Magor Csibi a precizat ca va continua intalnirile cu reprezentantii consumatorilor europeni si cu cei ai industriei de profil ,pentru a se structura in final o legislatie clara in domeniu, care sa poata sa fie implementata rapid si usor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSalmonella identificata la pasarile de curte este diferita fata de cea care infecteaza oamenii si animalele domestice
Articolul următorMarijuana are un efect psihotrop din ce in ce mai puternic (studiu)