Noi măsuri în domeniul  accesului la servicii medicale și în acordarea  concediilor medicale

0
91

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță noi măsuri în domeniul  accesului la servicii medicale și în acordarea  concediilor medicale.

”Se aprobă implementarea unui subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist în cadrul Programului național de sănătate mintală, care va asigura accesul pacienților care suferă de această afecțiune la serviciile conexe necesare, recomandate de medici specialiști: servicii de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie. Această măsură are ca scop  îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții sociale, în primul rând pentru copiii cu astfel de afecțiuni”, transmite CNAS într-un comunicat de presă.

În cazul pacientelor care au suferit intervenții chirurgicale oncologice la sân, CNAS anunță că va deconta intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Până în prezent, pacientele  cu afecțiuni oncologice la sân care necesitau mastectomie, beneficiau de reconstrucție mamară, la recomandarea specialistului,  fără intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare sănătoase cu glanda mamară reconstruită.  ”Această măsură va avea un impact pozitiv  asupra calității vieții și a reinserției sociale a femeilor care necesită acest tip de intervenție, care până acum se realiza doar contra cost”, se arată în comunicat.

O altă modificare anunțată se referă la faptul că nu vor mai exista situații în care părinții să fie obligați la plata contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat copiii acestora urmare a unor accidente generate de acești copii. Aceasta după ce Curtea Constituțională a stabilit excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „precum şi daune sănătăţii propriei persoane” din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Măsuri privind acordarea certificatelor de concediu medical

Persoanele asigurate într-un stat membru care devin asigurate pe teritoriul României, au dreptul  și vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare, în condițiile îndeplinirii stagiului minim de cotizare, respectându-se astfel regulamentele europene in domeniu.

În vederea debirocratizării și îmbunătățirii accesului persoanelor asigurate la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, se elimină obligația prezentării lunare la medicul expert, in cazul bolnavilor diagnosticați cu SIDA și neoplazii, pentru prelungirea până la un an si 6 luni a certificatului de concediu medical. Aceste categorii de pacianți au beneficiat de această reglementare până la data de 9 iulie 2020, în baza OUG nr.25/2020.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare, în concordanță cu dispozițiile Legii nr.302/2018.

De asemenea, pentru personalul militar în activitate, polițiștii și polițiștii de penitenciare, se majorează durata maximă a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal în ministerele și instituțiile  din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională. Astfel, în situații temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale, concediul medical se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, iar  comisiile de expertiză medico-militară pot propune  acordarea unor concedii medicale de până la 550 de zile.

Articolul precedentFlacoane de Rivotril 2 mg comprimate falsificat, confiscate la granița româno-ungară
Articolul următorItalia a dat startul testelor pe voluntari a unui potenţial vaccin împotriva COVID-19