Noi cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă în Timiș, apărute la pacienți care au contactat boala în străinătate

0
157

În județul Timiș, în ultimii trei ani, au fost înregistrate cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) în rândul pacienților care au contactat boala în străinătate, informează Agerpres. Potrivit declarațiilor medicului primar pneumolog, Adriana Socaci, coordonator tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, aceste cazuri au apărut în urma muncii pacienților în afaceri externe, având antecedente de expunere în afacere timp de patru-cinci ani. „Acești pacienți au venit în țară după patru-cinci ani de muncă în străinătate, iar în familiile lor nu sunt persoane cu antecedente de TB”, a explicat medicul.

În județul Timiș, în anul 2022 au fost înregistrate 11 cazuri de TB-MDR, iar în decembrie 2024, alte trei cazuri, urmate de două cazuri noi în ianuarie 2025. „Toate cazurile TM MDR din Timiș sunt cazuri noi, depistate prin metode rapide de diagnostic cu tratament corespunzător ghidurilor internaționale”, a subliniat Adriana Socaci. La nivel național, în 2023 s-au raportat 232 de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, cu o rată de vindecare de 48%, iar în Timiș, aceștia au avut o rată mai ridicată, de 67%.

În ceea ce privește tratamentele, acestea necesită o perioadă de minimum 18 luni pentru recuperare, iar diferențele până la 100% se datorează decesele și cazurilor cu aderență scăzută la tratament, „20% fiind decese și eșecuri prin aderența redusă la tratament”, a spus Socaci.

Tuberculoza multidrog rezistentă poate evolua spre forme și mai severe, precum tuberculoza extensiv rezistentă (TB-XDR), care apare atunci când bacteriile devin rezistente și la medicamentele injectabile de linia a doua. „Există și forme mai severe, de exemplu tuberculoza extensiv rezistentă (TB-XDR), când bacteriile dezvoltă rezistență suplimentară la unul dintre antibioticele de primă linie, dar și la un medicament injectabil de linia a doua”, a mai precizat medicul pneumolog.

În majoritatea cazurilor, TB-MDR apare din cauza administrării incorecte a tratamentului, întreruperii acestuia sau transmiterii tulpinilor rezistente. „Această problemă va fi următoarea provocare la nivel mondial în ceea ce privește lupta împotriva acestui flagel”, a subliniat Adriana Socaci.

Pentru a combate această problemă, medicul a insistat asupra unei abordări integrate și coordonate a serviciilor de sănătate, care să includă depistarea precoce, utilizarea de metode rapide de diagnostic și implementarea unor sisteme informatice pentru monitorizarea și evaluarea cazurilor. „Răspunsul la tuberculoză trebuie să fie unul sistemic, prin implicarea unor servicii de sănătate eficiente, care să asigure depistarea precoce a cazurilor de infecție și boală, utilizarea de metode rapide de diagnostic, aprovizionarea cu medicamente de calitate, precum și implementarea unor sisteme informatice integrate pentru colectarea datelor, monitorizarea și evaluarea cazurilor depistate”, a menționat dr. Adriana Socaci.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, de-a lungul ultimilor 25 de ani, aproximativ 75 de milioane de vieți au fost salvate, dar tuberculoza rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial, cu aproape 4.500 de victime zilnic. Deși România a făcut progrese semnificative în ultimele două decenii în controlul acestei boli, continuă să fie pe primul loc în regiune, cu o incidență de peste 44 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2024.

În județul Timiș, incidența în 2024 a fost sub media națională, fiind de 37 cazuri la 100.000 de locuitori, iar majoritatea cazurilor de TB sunt raportate în sudul și estul țării.

Articolul precedentNoul Cod deontologic al medicilor stomatologi, aprobat: intră în vigoare pe 1 iulie 2025
Articolul următorSUUB: Premieră națională în tratamentul AVC cu tehnologie inovatoare