Persoanele care stau mai mult de 11 ore la serviciu sunt de doua ori mai predispuse la depresie, fata de acele persoane care stau opt ore, potrivit unor studii realizate de cercetatorii britanici in colaborare cu cei finlandezi.

Astfel cercetatorii au gasit o legatura intre numarul de ore petrecute la serviciu si riscul de depresie. Mai exact studiul lor a constat in monitorizarea pe o perioada de sase ani, a peste 2000 de angajati cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, care aveau diverse tipuri de activitati si cu un program diferit. De asemenea in realizarea studiului cercetatorii au tinut seama de stilul de viata al persoanelor, de nivelul de stres de la serviciu si de starea civila a acestora.

Rezultatele studiului au aratat ca majoritatea angajatilor care lucreaza peste program sunt barbati foarte bine platiti si cu functii care le ofereau provocari. insa depresia nu este frecventa in randul barbatilor, ea afecteaza in special femeile bine renumerate. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru este posibil din cauza responsabilitatilor numeroase din afara programului de serviciu.

Depresia a fost intalnita si in randul tinerilor care lucrau ore suplimentare, fiind urmarea eforturilor de a se face remarcati, dar si a salariilor mici si a dificultatilor financiare. in acest context categoria cea mai expusa riscului de depresie este reprezentata de persoanele care consuma alcool. Chiar si in cantitati moderate bauturile alcoolice favorizeaza instalarea starilor depresive.