#MultumescMama: Campanie demarată de Fundația Renașterea menită să evidențieze rolul crucial al mamei în promovarea sănătăţii în familie

0
382
Foto: Fundația Renașterea
România are unele dintre cele mai scăzute rate de participare la screeningul pentru cancer de col din Uniunea Europeană, comparativ cu restul statelor din blocul comunitar ce oferă prin programe specializate șansa depistării cât mai precoce a leziunilor precanceroase cu risc oncogen. Vaccinarea anti-HPV este astăzi compensată în totalitate pentru adolescenți – fete şi băieţi cu vârsta între 11 şi 18 ani (19 ani neîmpliniţi) – fiind recomandată a fi efectuată la o vârstă cât mai precoce, de preferat chiar înainte de începerea vieții sexuale. Totodată, femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 45 ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV în regim compensat 50%.
Astfel, după ce ieri a sărbătorit Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV, astăzi Fundatia Renasterea a lansat Campania #MultumescMama, dedicată mamelor noastre, cele pe care le și sărbătorim în această lună sau a căror amintire o păstrăm vie în inimi și în suflete. 

Iniţiativa urmărește să evidenţieze rolul crucial al mamei în promovarea sănătăţii în familii, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia cancerelor şi afecţiunilor determinate de infecţia cu HPV: în acest sens, începând cu data de 8 martie, timp de două săptămâni, la Muzeul Art Safari, o instalaţie multimedia ce marchează debutul campaniei #MulţumescMama va fi la dispoziția vizitatorilor. Este un spaţiu unde oamenii pot împărtăşi lecţiile de viaţă, în special despre sănătate şi îngrijirea de sine, învăţate de la mame:

„Mama, ca prim mentor al unui copil, joacă un rol esenţial în formarea atitudinilor şi comportamentelor legate de sănătate. Sfaturile mamei privind importanţa prevenţiei pot influenţa semnificativ deciziile viitorului adult pentru păstrarea sănătăţii. Discuţiile deschise şi informate despre prevenţie, între mamă şi copil, adolescenţi sau tineri adulţi, sunt esenţiale pentru creionarea unui viitor mai sănătos al tinerelor generaţii. Campania #MultumescMama îşi propune să le celebreze pe cele care ne-au dăruit viaţă, dar şi cele mai importante principii după care ne ghidăm în viaţă. Prin această campanie ne dorim să transformăm statisticile alarmante privind cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancere şi afecţiuni determinate de infecţia cu HPV, în poveşti de speranţă şi paşi spre decizii corecte”, transmite Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
Foto: Fundația Renașterea
Articolul precedent(VIDEO) Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Casele Județene de Asigurări de Sănătate ar putea controla modul cum se eliberează concedii medicale acolo unde sunt sesizate „exagerări”
Articolul următorAsociația OncoHelp: Factorii ce pot determina apariția cancerului colorectal. Screeningul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie