Asociația OncoHelp: Factorii ce pot determina apariția cancerului colorectal. Screeningul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie

0
343
Foto: Asociația OncoHelp
Martie a fost declarată, la nivel mondial, ca fiind luna de luptă împotriva cancerului colorectalCancerul colorectal se numără printre cele mai frecvente boli oncologice, pe locul trei, cu o incidență anuală în creștere:
„La nivel mondial se înregistrează peste 1,8 milioane de cazuri noi în fiecare an. În România, incidența este estimată între 7 și 10 cazuri la 100.000 de locuitori, aceasta forma de cancer fiind cea mai des întâlnită” – atenționează Asociația OncoHelp într-o informare pe rețelele de socializare.
Astfel, OncoHelp trage un semnal de alarmă asupra factorilor ce pot determina apariția unei asemenea maladii:
  • Factorii genetici și istoricul familial: Persoanele cu un istoric familial de cancer colorectal prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
  • Vârsta: Riscul de cancer colorectal crește odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
  • Alimentația: Consumul excesiv de carne roșie și procesată, precum și o dietă săracă în fructe, legume și fibre poate crește riscul de cancer colorectal.
  • Stilul de viață sedentar: Lipsa activității fizice regulate poate contribui la apariția cancerului colorectal.
  • Consumul de alcool și fumatul: Consumul excesiv de alcool și fumatul sunt factori de risc cunoscuți.
  • Boli inflamatorii intestinale: Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, prezintă un risc crescut.
  • Obezitatea: Excesul de greutate corporală, în special în zona abdominală.
  • Expunerea la anumite substanțe chimice
  • Anumite afecțiuni medicale: Unele condiții medicale, precum diabetul și hipertensiunea arterială, pot fi asociate cu un risc crescut de cancer colorectal.
Totodată, peste 80% dintre cancerele colorectale apar la persoane fără istoric familial legat de o asemenea afecțiune, mai precizează reprezentanții asociației.
Cancerul colorectal este una dintre maladiile care pot fi depistate într-un stadiu incipient prin realizarea unei colonoscopii sau testul de hemoragii „oculte”, în scaun.
În cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp – screening-ul pentru cancer colorectal este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie.
Foto: Asociația OncoHelp
Articolul precedent#MultumescMama: Campanie demarată de Fundația Renașterea menită să evidențieze rolul crucial al mamei în promovarea sănătăţii în familie
Articolul următorCele mai bune spectacole de teatru online, live, pentru românii cu dizabilități