MS: Și copiii pot să prezinte manifestări long COVID-19 după infecția cu SARS-CoV-2

0
36

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19, observându-se că și ei, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente, „Long COVID-19” după infecție, a precizat Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a publicat o serie de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva COVID-19 utilizate la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, răspunsuri oferite de prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, departamentul de Pediatrie, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, și Dr. Anca Drăgănescu, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, București.

„Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul acestei populații pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni. În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție”, a precizat Ministerul Sănătății.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, copiii care prezintă COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe.

Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, se arată în răspunsurile MS.

Potrivit aceleiași surse, copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși.

Articolul precedentDr.Carmen Ungurean (INSP): Peste 50% dintre cazurile anuale de cancer de col uterin sunt în stadii avansate
Articolul următorMinisterul Sănătății: Primele doze de vaccin anti-COVID pentru copiii de 5-11 ani sosesc în România în perioada 21-25 ianuarie