MS: Demersuri pentru prelungirea unui program româno-italian care permite operarea în România a copiilor cu malformaţii cardiace

0
152

Ministerul Sănătății (MS) a solicitat prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin intermediul căruia medici din cele două ţări operează, în spitalele din România, copiii cu malformaţii congenitale cardiace.

”Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operați în România, fără a fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, ca urmare a Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România. Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului (…), în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părții italiene, coordonatorii și personalul medical din unitățile sanitare implicate din Romania, care a avut loc astăzi, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătății”, potrivit unui comunicat de presă al MS.

Potrivit sursei citate, programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se incheie în 31 iulie 2022, are două componente: una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.

Peste 1.400 de intervenții în cadrul programului de cooperare româno-italian

Din anul 2013 și până în prezent, au fost realizate un număr de 1462 intervenții în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor și a unui număr de 140 de profesioniști din domeniul Sănătății.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătății a subliniat necesitatea sustenabilităţii acestui program, astfel încât, până în anul 2025, să fie constituite echipe de specialişti români capabile să efectueze toate tipurile de intervenţii chirurgicale cardiace necesare copiilor din România.

”La rândul lor, specialiştii italieni au subliniat importanţa acordului încheiat cu Ministerul Sănătăţii şi au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training şi asistenţă tehnică şi pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialişti”, se arată în comunicatul citat.

În țara noastră, aproximativ 2.500-3.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace.

Articolul precedentPfizer/BioNTech, studiu clinic al vaccinului specific împotriva Omicron. Va include 1.450 de persoane între 18 și 55 de ani
Articolul următorMinisterul Sănătăţii anunţă licitaţie internaţională pentru construirea noii clădiri din incinta SCJU Timişoara