MS: Au fost înfiinţate centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii

0
198

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că au fost înfiinţate 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a uşura accesul la asistenţă medicală pentru copii şi pentru a reduce aglomeraţia şi timpul de aşteptare în unităţile de primiri urgenţe.

„Pentru aceasta, a fost modificat Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1513/2020. În acest moment, la nivel naţional, sunt pregătite 59 de unităţi ambulatorii pentru copii, cu circuite separate. Copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, clinic, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare. Acestea au spaţii special destinate, cu circuite funcţionale corespunzătoare”, afirmă MS.

Potrivit sursei citate, copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de trei – cinci zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumaţi de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcţionaţi de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU), precizează MS.

„Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul „Insuficienţa respiratorie acută la sugar – evaluare şi tratament imediat”, aprobat de Comisia de pediatrie a Ministerului Sănătăţii”, afirmă aceeaşi sursă.

Lista centrelor este publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Articolul precedentStudiu: Aproape 46%, ponderea serviciilor curative şi de recuperare care presupun internare în spital
Articolul următorAproape 70.000 de infecții respiratorii acute, raporate în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie