MS a demarat primele proceduri de achizitii publice centralizate pentru medicamente oncologice si antibiotice

0
21

Ministerul Sanatatii (MS) a demarat pentru prima data procedurile de achizitii publice centralizate pentru mai multe categorii de medicamente, printre care medicamente oncologice si antibiotice, se precizeaza intr-un comunicat de presa al institutiei. incepand de astazi, pe site-ul Ministerului Sanatatii, va fi publicata lunar situatia tuturor procedurilor de achizitii publice centralizate, care poate fi consultata la adresa https://goo.gl/SOlWel.

Pentru a estima cantitatile necesare achizitionarii si centralizarii acestor medicamente s-a tinut cont de consumul comunicat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru fiecare molecula in parte, precum si concentratia si forma farmaceutica. Astfel, aceste reglementari au fost luate in cazul a 24 de antibiotice, pentru toate formele de administrare, dar si pentru cele mai utilizate 12 molecule in tratamentul pacientilor oncologici.

„Achizitiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sanatatii pe parcursul ultimelor luni asigura economii la buget, precum si calitatea produselor, transparenta si evitarea posibilelor fraude si/sau discontinuitati in aprovizionarea cu medicamente. (a€¦) Achizitiile publice centralizate de pana acum au generat economii medii cuprinse intre 25 si 28%. Economiile astfel realizate la nivelul unitatilor sanitare vor putea fi indreptate catre cresterea calitatii actului medical”, a explicat in acelasi comunicat de presa Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii.

Ad in title

Pentru antibiotice valoarea totala estimata a achizitiei este la 122.130.263,52-161.498167,74 de lei fara TVA, iar in cazul medicamentelor oncologice valoarea totala estimata este cuprinsa intre 714.200.791 lei fara TVA si 872.914.240 de lei fara TVA, se precizeaza in comunicatul de presa.

Aceasta masura vine ca urmare a constatarii unor rezultate suboptimale in cheltuirea banului public, printre care cele care tin de capacitatea administrativa si cantitatile relativ mici de medicamente care sunt achizitionate. De asemenea, problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitoare la posibile fraude si acte de coruptie constatate la nivelul mai multor unitati sanitare pot fi evitate prin mecanismul achizitiilor publice (ex: caiete de sarcini intocmite necorespunzator, coduri CPV gresite, contracte in dezavantajul unitatilor sanitare publice si in avantajul entitatilor private, calitatea inferioara a produselor achizitionate) centralizate, potrivit comunicatului.

Articolul precedentVlad Voiculescu: Avem aproape un miliard de euro, bani europeni disponibili pentru sistemul sanitar
Articolul următorStudiu: Tulburarile de somn, sindromul picioarelor nelinistite si obezitatea, cauzate de aceleasi modificari genetice