Monitorul Oficial: Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2

0
484

Monitorul Oficial a publicat, miercuri, Ordinul  privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, de către Institutul Național de Sănătate Publică, de către unitățile sanitare, precum și de către serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București—Ilfov și de medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, au fost aduse modificări prevederilor privind traseul pacientului confirmat cu infecție cu SARS-CoV-2.

Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2

a) Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare.

c) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, şi 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolaţi la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, şi vor fi monitorizaţi la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

e) Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti) în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează
  • SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
  • dureri toracice la inspirul profund;
  • astenie marcată;
  • mialgii intense.

f) Pacienţii care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au cel puţin 2 factori de risc vor fi direcţionaţi prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

g) La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 efectuată într-o unitate sanitară/farmacie, în primele 5-7 zile de la obţinerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puţin 2 factori de risc.

La nivelul centrului de evaluare au loc:

1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;

2. identificarea factorilor de risc:

• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 şi 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
• insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate;

3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicaţiei pentru afecţiuni cronice, dacă este cazul;

4. interpretarea rezultatelor de laborator şi a rezultatelor imagistice (pentru pacienţii care sunt evaluaţi în centrele de evaluare).

Decizii în urma evaluării:

Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii:

  • se iniţiază la pacienţi în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
  • sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicaţiilor: clinică, biologică, imagistică;
  • continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului şi ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripţie medicală. În schimb, medicaţia antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administraţi în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

Vor fi direcţionate la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internate următoarele categorii de pacienţi:

a) pacienţii care prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele menţionate la lit. e), sau nu prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu;

b) pacienţii care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică). Excepţie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive;

c) pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu. Pacienţii simptomatici vor fi izolaţi, în funcţie de deciziile luate în urma evaluării la domiciliu/unitatea sanitară care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19, pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, şi 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

Articolul precedentUn bebeluș de doar o lună a murit după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2
Articolul următorCare este gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate în ultimele 24 de ore