Modificări ale reglementărilor privind asigurarea asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă

0
474

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

”Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare”, prevede proiectul de act normativ.

Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical, potrivit proiectului de act normativ.

”Prin excepție (…), în situaţia în care, în mediul rural, nu se poate respecta condiţia ca centrul de permanență să funcționeze cu un număr minim de 7 posturi de medic pentru asigurarea serviciului în regim de gardă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu minim 5 posturi de medic, în condițiile asigurării funcționării centrului de permanență”, se arată în proiectul citat.

Proiectul de act normativ prevede criterii de înființare și de desființare a centrelor de permanență.

Astfel, în mediul rural centrele de permanență sunt înființate ținând cont de următoarele criterii:

  • la o populație de minim 5000 de locuitori 1 centru de permanență
  • numărul de persoane, estimat de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 200 persoane/lună în medie

În localitățile rurale izolate, greu accesibile, precum și în localitățile în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă se pot înființa centre de permanență fără respectarea criteriilor.

În mediul urban, centrele de permanență se înființează ținând cont de următoarele criterii:

  • în localitățile cu o populație sub 25.000 de locuitori, 1 centru de permanență
  • în localitățile cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori, 1 centru de permanență la 25.000 de locuitori
  • numărul de persoane estimat, de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 300 persoane/lună în medie

Potrivit proiectului de act normativ, centrele de permanență se desființează prin decizie emisă de directorul executiv al direcției de sănătate publică, în următoarele situații:

  • a) constatarea neîndeplinirii criteriillor de înființare prevăzute la art. (142) și (143)
  • b) dizolvarea convenției de asociere a medicilor în vederea participării la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă
  • c) retragerea sau anularea autorizației sanitare de funcționare a centrului de permanență
  • d) constatarea de către echipele mixte de control, formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, a abaterilor de la normele de funcționare

 

Articolul precedentCMR consideră imperativ a fi eliminate prevederile legislative promovate prin Legea nr. 351/2019
Articolul următorProtest Sanitas în fața Guvernului: Care sunt principalele revendicări