Începerea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, săptămâna trecută, a dus la un nou val de mituri și ”fake news” în legătură cu vaccinurile. Vă prezentăm în continuare cele mai răspândite dintre ele.

 

Acele care dispar

 

Imagini publicate de BBC News sunt distribuite pe rețelele de socializare  ca ”dovadă” că vaccinurile anti-COVID-19 și evenimentele de presă la care a fost filmat procesul de injectare sunt false.

Militanții antivaccinare susțin că au fost folosite seringi false, cu ”ace care dispar”, într-o tentativă a autorităților de a promova vaccinuri care nu există.

O versiune publicată pe Twitter are peste 20.000 de distribuiri și aprecieri și 500.000 de vizualizări.

Postarea folosește imagini reale ce arată medici care folosesc o seringă cu ac retractabil – dispozitiv ce se utilizează pe scară largă de peste un deceniu. Acest tip de seringi protejează personalul și pacienții de răniri accidentale.

Nu este prima dată când se vorbește de ace false. Pe rețelele de socializare circulă și o imagine cu un politician australian cu o seringă al cărei ac este acoperit. Fotografia este însoțită de comentarii potrivit cărora policianul numai s-a prefăcut că s-a vaccinat împotriva SARS-CoV-2.

În realitate, poza, care a strâns aproximativ 400.000 de vizualizări pe Twitter,  a fost făcută în aprilie, după ce premierul statului australian Queensland, Annastacia Palaszczuk, s-a vaccinat împotriva gripei. Fotografii i-au cerut atunci politicianului să permită să i se facă mai multe fotografii, pentru că vaccinarea propriu-zisă a avut loc prea repede.

Nicio asistentă nu a murit în Alabama

 

Autoritățile sanitare din Alabama au dat publicității un comunicat de presă în care condamnă ”dezinformarea”, după ce pe rețelele de socializare a început să circule un zvon că o asistentă medicală a murit după ce i-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19.

Departamentul de Sănătate Publică din Alabama a contactat toate spitalele din stat unde se administrează vaccinul și a confirmat că nu s-au înregistrat decese în rândul persoanelor vaccinate.

Mai mult, la spitalul din Tuscaloosa, unde unii susțin că s-ar fi petrecut decesul, nici nu începuse vaccinarea când au apărut primele zvonuri.

 

Clipul cu ”experți” care conține o întreagă serie de afirmații false

 

Un clip de 30 de minute care a fost postat în timp ce primii britanici primeau vaccinul Pfizer conține o serie de afirmații false privind pandemia.

Clipul, intitulat ”Întreabă experții” include declarații ale unui număr de aproximativ 30 de persoane, presupuși experți din mai multe țări, precum Marea Britanie, Belgia, Statele Unite și Suedia. Una dintre aceste persoane descrie COVID-19 ca ”cea mai mare farsă din istorie”.

Clipul începe cu ipoteze potrivit cărora nici nu există o pandemie și că vaccinul împotriva COVID-19 nu s-a dovedit sigur sau eficient, ”pentru că nu a fost timp suficient”.

Ambele afirmații sunt false.

Vaccinurile aprobate împotriva noului coronavirus au fost testate cu rigurozitate. Deși au fost dezvoltate în ritm accelerat, nicio etapă necesară pentru a asigura siguranța nu a fost sărită.

”Singura diferență este că unele etape s-au suprapus. De exemplu, faza a III-a de testare – în care câtorva zeci de mii de persoane le este administrat vaccinul – a început în timp ce faza a II-a, în care sunt implicate câteva sute de persoane, era încă în curs”, a explicat reporterul BBC specializat pe sănătate Rachel Schraer.

De asemenea, presupușii experți din clip promovează teorii false despre tehnologia din spatele vaccinului Pfizer. Printre altele, potrivit lor, industria farma a primit aprobare să ”sară peste testele pe animale (…). Noi oamenii, vom fi șoarecii de laborator”.

Este fals. Vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna and Oxford/AstraZeneca au fost toate testate pe animale, precum și pe mii de persoane, înainte de a fi luate în calcul pentru aprobare.

Clipul a fost publicat pe o platformă care se poziționează ca o alternativă la YouTube, a explicat Olga Robinson, expert în dezinformare de la BBC Monitoring. ”Promițând o moderare redusă a conținutului, astfel de platforme au devenit în ultimele luni locul preferat pentru utilizatorii îndepărtați pe platformele mari de socializare pentru dezinformare”, a adăugat ea.