Mirosul personal este la fel de unic ca si amprentele degetelor

0
186

Corpul uman are un miros distinct si unic pentru fiecare in parte, la fel cum si degetele au amprente unice, iar aceasta aroma personalizata persista indiferent de eventuala schimbare a regimului alimentar, conform unui nou studiu, informeaza site-ul LiveScience.com

Aceasta caracteristica nu este specifica doar oamenilor, toate mamiferele posedand un miros unic, determinat genetic, care are rolul stabilirii unei identitati olfactive si posibil pe cel al alegerii unui partener sexual.

Fiecare miros individual este determinat in parte de materialul genetic aflat intr-o zona a genomului denumita „marele complex de histocompatibilitate”, zona ce mai indeplineste un rol important si in ceea ce priveste sistemului imunitar al individului si care se regaseste la majoritatea vertebratelor. Informatia olfactiva personala se transmite in mediul inconjurator prin intermediul fluidelor corporale eliminate, asa cum este urina si transpiratia, in care se afla numerosi compusi chimici volatili.

„Am reusit sa confirmam ipoteza ca mirosurile corporale sunt specifice fiecarui individ in acelasi mod in care ii sunt specifice amprentele sau informatia ADN”, a precizat autorul acestui studiu, biologul Gary Beauchamp, adaugand ca aceasta „amprenta olfactiva unica” poate fi folosita spre exemplu de criminalisti in elucidarea unei crime.

De asemenea, detectarea schimbarii mirosului corporal poate fi folosita ca metoda de diagnostic a cancerului de piele si a cancerului pulmonar inca din faza incipienta a bolii, dar si la detectarea a numeroase afectiuni virale.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSorin Oprescu – cea mai inalta distinctie a UMF Bucuresti
Articolul următorZiua Mondiala a Diabetului