Ministrul Sănătății, despre Planul Național de Control al Cancerului: E un Plan care durează cinci ani, e un proces

0
189

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului ”este un plan, nu este un document prin care să aprobe astăzi normele şi de mâine lucrurile să se schimbe spre perfecţiune”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. ”E un plan care durează 5 ani, e un proces”, a subliniat ministrul.

”Adoptarea acestor norme este un proces, o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional, astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici. De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată”, a declarat ministrul Sănătăţii.

”Vreau să înţelegeţi ceva, acest Plan de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care noi aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbe spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem, acces mai bun la terapie genetică, la radioterapie, la medicamente, dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii sau adulţi, este un proces. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea”, a mai precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului va fi aplicat integral ”când putem să facem funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici”.

”E un parcurs, trebuie să pregătim medici, să dotăm spitale. M-aş fi bucurat dacă Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, aveau o baghetă magică şi dintr-o dată toate lucrurile se schimbau în România”, a completat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Articolul precedentRafila: Astăzi s-au adoptat două acte normative privind implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului din România
Articolul următorMinistrul Sănătății, despre vaccinul HPV: Va fi compensat din această toamnă