Ministrul Sănătății va propune reluarea finanţării chirurgiei robotice, de anul viitor

0
104

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că va propune ca programul de finanţare a chirurgiei robotice să fie reluat de anul viitor.

„Voi propune acest lucru, pentru anul viitor, să se dea drumul la finanţarea chirurgiei robotice, mai ales că este un program care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani. Am văzut la lucru câţiva roboţi digitali din România, un robot de tip Da Vinci şi chiar era un pacient cu o problemă foarte serioasă, o anumită neoplazie, care beneficia de intervenţia robotică”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a participat la o demonstraţie a activităţii unui robot chirurgical Da Vinci, într-un un bloc operator din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unde i-a fost prezentat şi noul sistem informatic integrat care deserveşte secţiile şi compartimentele de terapie intensivă ale spitalului, recent lansat.

De asemenea, ministrul subliniat că pentru anumite categorii de pacienţi trebuie găsite şi resurse financiare adecvate, pentru că e nevoie de fonduri mari pentru consumabilele necesare activităţii chirurgicale bazate pe roboţi şi trebuie să facă subiectul unui program dedicat, având în vedere resursele spitalului şi decontarea serviciilor de către Casa de Sănătate nu sunt suficiente realizării unor astfel de intervenţii.

„Acolo unde nu discutăm doar despre confortul pacientului, ci şi despre beneficiul terapeutic major, chirurgie robotică versus alte metode chirurgicale, evident că astfel de pacienţi trebuie să beneficieze de acces, acolo unde există astfel de roboţi. În România există patru roboţi chirurgicali Da Vinci”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că trebuie făcută o analiză legată de numărul de intervenţii posibil de realizat cu astfel de roboţi într-un anumit interval de timp, iar finanţarea se va face în funcţie de capacitatea de lucru roboţi-personal calificat, pe de o parte, şi pe de altă parte, şi în funcţie de patologiile care ar trebui să fie eligibile pentru acest tip de intervenţie.

Totodată, ministrul a apreciat că digitalizarea din cadrul spitalului este un pas important în acordarea de îngrijiri medicale de bună calitate, care cresc accesul la servicii al pacienţilor aflaţi în stare critică.

„Acest sistem poate fi model de bună practică şi cred că poate fi extins, mai ales că Ministerul Sănătăţii are în momentul de faţă două surse de finanţare pentru astfel de programe, una dintre surse fiind din PNRR, în cadrul programului de digitalizare, şi am găsit la minister un proiect mai vechi care va fi relansat şi care să permită digitalizarea cât mai multor secţii de terapie intensivă din spitalele clinice din România”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Articolul precedentStrategia națională de control al tuberculozei în România pentru perioada 2020-2030, în Monitorul Oficial
Articolul următorPacienții nu trebuie să plătească testul anti-COVID-19 la internarea în spital. Anunțul Ministerului Sănătății