Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi este ingrijorat in ceea ce priveste reactia producatorilor si importatorilor de medicamente ca urmare a aplicarii taxei clawback, care are consecinte directe asupra accesului pacientilor la medicamente si asigurarea tratamentelor necesare acestora.

Ministrul Sanatatii a purtat discutii cu reprezentantii producatorilor romani si internationali de medicamente (ARPIM)si cu cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (AMPGR) si a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situatiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare. De asemenea, in timpul discutiilor, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe reprezentantii industriei medicamentului ca se cauta solutii pentru situatia creata.

„Sunt precocupat de aceasta problema inca de la inceputul mandatului. Din pacate este o situatie pe care am preluat-o si pe care incercam sa o rezolvam in timp record pentru ca tensiunile aparute pot duce la situatia unui blocaj in aprovizionarea cu medicamente. Cred ca numai impreuna, prin dialog si prin transparenta putem rezolva problemele. Am avut mai multe intalniri cu reprezentantii Ministerului Finantelor si deja avem cateva variante de lucru. Am solicitat si sprijinul premierului Romaniei, domnul Victor Ponta care va convoca astazi o intalnire cu toate autoritatile implicate imcepand de la Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate, Ministerul de Finante”, a declarat Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

Totodata, dr. Vasile Cepoi face un apel catre reprezentantii industriei medicamentului asupra consecintelor sociale si economice deosebit de grave ale eventualelor actiuni precizate de a se retrage de pe piata. Deja exista o situatie dificila cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezinta interes comercial pentru producatori si importatori care afecteaza grav pacientii cu afectiuni oncologice.