Ministrul Sănătății: România va primi aproximativ două mii de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva variolei maimuţei

0
320

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, că România va primi gratuit aproximativ 2.000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva „variolei maimuţei”.

„România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia. (…) Va ajunge şi în România la fel ca şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în acelaşi timp”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru  Rafila, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit ministrului, nu trebuie luate măsuri suplimentare pentru că a fost descoperit un caz într-o ţară vecină.

„Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi a contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte „gripa tomatelor”, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a spus că este vorba despre o alertă în India.

„Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm…. Este în India. (…) Pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legate de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu cele ale celorlalte state membre al Uniunii Europene. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”, a precizat ministrul Sănătății.

Articolul precedentMarea Britanie: Aproape două milioane de persoane suferă de „Long COVID”, potrivit unui studiu ONS
Articolul următorÎnființarea Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern