Ministrul Sanatatii: Programul de transplant pulmonar a fost deblocat

0
28

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, a declarat astazi in cadrul unei conferinte de presa de la Ministerul Sanatatii ca programul de transplant pulmonar a fost deblocat si ca Spitalul Sfanta Maria este inclusa, incepand de astazi, in Programul National de Transplant.

„Am primit oficial raspunsurile de la Spitalul AKH si sa va anunt cu satisfactie ca a fost deblocata situatia si ca Spitalul AKH va face din nou transplanturi in Romania. Am convenit un anumit numar de cazuri care vor fi rezolvate de Spitalul AKH. in acelasi timp, Spitalul AKH ne ofera posibilitatea de a participa la un program de fellowship, de urmarire si de monitorizare a activitatii pe care noi o desfasuram in vederea demararii procedurilor de transplant in Romania. in acelasi timp, vreau sa va spun ca dansii vor face si un program de training. Universitatea din Viena si-a manifestat dorinta de a face un program de training pentru specialistii romani care vor activa in acest domeniu, sa pregateasca si alte echipe decat cele care au fost pregatite in diferite centre din Europa. Scrisoarea este semnata de catre managerul Clinicii si domnia sa a primit scrisoarea noastra si a primit si interventiile pe care le-am facut la nivel de Ministru al Sanatatii. Deci aceasta este prima veste. Programul de transplant a fost deblocat. in al doilea rand, vreau sa va anunt ca incepand de astazi Centrul Sfanta Maria va fi inclus in Programul National de Transplant si depinde doar de echipa medicala de acolo, de transplant pulmonar vorbim, de managementul echipei medicale, de managementul pacientului ca ei sa poata sa porneasca transplantul pulmonar la momentul la care vor considera ca il pot face in siguranta pentru pacient. Deci noi il includem in Programul National de Transplant si in momentul in care se face transplantul noi vom finanta un astfel de transplant. De altfel este si o conditie pusa de catre Clinica AKH ca Romania, dupa modelul Ungariei, sa dezvolte, in timp de un an, un program de transplant pulmonar. Şi noi am pus acest argument in solicitarea pe care am facut-o atat catre Eurotransplant cat si catre AKH, faptul ca avem in derulare un astfel de program”, a declarat Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog.

in ceea ce priveste demersul facut de o clinica privata din tara noastra in vederea efectuarii transplantului medular, ministrul Sanatatii a mentionat ca pana in acest moment unitatea sanitara are dosarul incomplet.

Ad in title

„Au fost doua intalniri in care li s-au solicitat sa completeze dosarul depus. Dosarul depus la momentul acesta este incomplet. Li s-a cerut sa faca dovada echipei care are experienta in transplant pulmonar si pana in acest moment aceste documente nu au fost depuse. Vreau sa subliniez faptul ca Ministerul Sanatatii, indiferent daca este vorba de o clinica privata sau daca este vorba de o clinica de stat care face transplant pulmonar, este deschis sa o primeasca in Programul de Transplant pentru a rezolva problema pacientilor care necesita aceasta interventie chirurgicala si pentru a le pune in linie cu celelalte clinici din Europa”, a mai declarat ministrul Florian Bodog.

Articolul precedentStiinta si Emotie: dezbatere despre implicatiile cancerului asupra sanatatii femeii si factorul emotional, in lupta contra bolii
Articolul următor„Lumineaza in albastru” – Campanie de constientizare a autismului