„Lumineaza in albastru” – Campanie de constientizare a autismului

0
56

Unul din cinci copii sufera de o problema emotionala sau comportamentala, iar unul din opt copii are o tulburare mintala diagnosticata clinic, la nivel european, conform Ministerului Sanatatii.

Avand in vedere incidenta crescuta a tulburarilor de acest tip in randul copiilor si adolescentilor, sanatatea mintala a acestora reprezinta o prioritate la nivel European.

in contextul Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, marcate anual in 2 aprilie, Ministerul Sanatatii alaturi de Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog si Comisia de Psihiatrie Pediatrica lanseaza Campania de constientizare „Lumineaza in albastru”.

Mesaje de informare si sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist, precum „Integrarea inseamna acceptare si respectarea diferentelor”, „Toti suntem unici si diferiti si asta merita sa fie sarbatorit” si „Lumineaza in albastru, pentru o mai buna intelegere si acceptare”,sunt transmise publicului larg.

Conform Ministerului Sanatatii, campania isi propune de asemenea sa atraga atentia asupra importantei facilitarii accesului persoanelor la servicii de sanatate mintala complexe si in legatura cu necesitatea imbunatatirii calitatii vietii acestora prin integrarea lor in societate.

Tulburarea de spectru autist presupune costuri ridicate, atat pentru pacienti cat si la nivel comunitar. Astfel ca, interventia in favoarea persoanelor cu tulburari de spectru autist, este necesar sa se extinda de la sistemul de sanatate in ansamblu si educatie prescolara, la actiuni propriu-zise de ajutor oferit adolescentului si adultului tanar, prin formarea unor abilitati de adaptare, integrare si suport vocational.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii: Programul de transplant pulmonar a fost deblocat
Articolul următorSTIINTA si EMOTIE in cancerul ovarian