Ministrul Sănătății: Nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari

0
300

Nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, a declarat, miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, adăugând că trebuie găsite soluții astfel încât salarizarea personalului din sănătate care nu este asimilat celui medical să fie „oarecum proporţională” cu ceilalţi angajaţi.

„Există personal care nu este asimilat celui medical, este vorba de personal TESA sau personal auxiliar care îşi desfăşoară activitate în spitale, trebuie să găsim o soluţie pentru aceste categorii care asigură buna desfăşurarea a actului medical. Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, spre exemplu, un spital fără servicii economice şi administrative. Şi aceştia trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu ceilalţi angajaţi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este prevăzută scăderea salariilor medicilor.

„Eu nu am găsit în PNRR aşa ceva, este vorba de managementul unităţilor sanitare şi de pregătire profesională, acolo sigur că un anumit element, ca plata salarială, să fie legată de performanţa fiecăruia, de ceea ce face în mod efectiv, poate să fie o discuţie, dar în niciun caz nu se poate pune problema unei scăderi a salariilor”, a precizat Alexandru Rafila.

Minsitrul a adăugat că este posibil ca sistemul să fie afectat de faptul că de la 1 iulie nu vor mai putea fi făcute angajări.

„Este posibil. Posturile unice nu vor fi afectate, iar pe de altă parte trebuie să ţinem cont de specificul fiecărei unităţi sanitare, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, trebuie individualizată. Ca să poţi să implementezi proiectele pe fonduri europene, trebuie să ai personal, trebuie să găsim o soluţie care să permită derularea acestor proiecte”, a declarat ministrul Sănătății.

Articolul precedentProiectul ”dreptul la uitare”, destinat supravieţuitorului de cancer, adoptat de Camera Deputaților
Articolul următorSeminar despre efectele poluării aerului asupra sănătății, organizat de Comisiile pentru mediu și de sănătate ale Senatului