Ministrul Sănătății: Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul celor care se utilizează în România

0
170

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, vineri, întrebat dacă medicamentele generice se vor scumpi cu 15%, că nu este de fapt o scumpire, ci o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, ”adică cu o valoare de până la 50 de lei, ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă”.

”Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei, ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate”, a declarat prof. univ. dr. alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România.

”Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi. La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp. Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a mai precizat că „pentru claw-back cred că se rezolvă în această lună, iar pentru actualizarea de preţ, după discuţia pe care am avut-o cu ministrul Finanţelor, până la jumătatea acestui an”.

Articolul precedentStudiu: Vaccinul anti-RSV dezvoltat de Pfizer, eficienţă de 82% împotriva infecţiei severe la sugari
Articolul următorDaniel Martiniuc, fost manager al Serviciului de Ambulanță Suceava s-a stins în urma unui atac vascular