Ministrul Sănătății: La Timișoara va fi cel mai modern centru de arși însă România va semna un acord cu Belgia pentru a face față unei crize similare celei de la Colectiv

0
341

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, Centrul de Arși de la Timișoara este cel mai avansat dintre toate unitățile care Ministerul Sănătății le ridică în țară dar România va semna un acord cu guvernul belgian pentru a face față unor crize similare celei de la Colectiv întrucât niciun spital autohton nu are capacitatea de a trata simultan un număr mare de victime ale incendiilor.

Sâmbătă, acesta a vizitat, chiar la primele ore ale dimineții, șantierul viitorului Spital de Arși de la Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara; investiția – a cărei durată de execuţie este de 26 luni – vizează construirea unei clădiri în care să funcţioneze integrat Centrul de Arşi, compus din șase paturi pentru mari arşi, șase paturi pentru arşi intermediari şi post-critici şi cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţia ATI cu 27 paturi, blocul operator cu 25 săli de operaţie, spaţii conexe (Sterilizare, Farmacie, spaţii administrative şi logistice, spaţii  tehnice, etc.), un heliport și UPU-SMURD cu 58 posturi. Finanţarea, înn valoare de 66 milioane euro, este asigurată în cadrul proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar finanţat din Acordul de Împrumut nr 8362 dintre Guvernul României şi Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). Lucrările audemarat la data de 12 iunie 2023.

”Discutăm despre un subiect sensibil, cel al pacienților cu arsuri grave. După momentul 2016 a existat o mare emoție publica și intenția de a realiza, în România, o infrastructură care să poată să deservească acest domeniu.

În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, am găsit cele trei proiecte prin care trebuiau să se construiască Secțiile de Arși, mă refer la București, Târgu Mureș și la Timișoara, complet blocate, deci erau foarte mici șansele de continuare a acestor proiecte; ele erau finanțate de Banca Mondială. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem capitolul de negociere cu Banca Mondială și lucrul cel mai important, am reușit să obținem o noua finanțare care să poată să facă posibilă funcționarea acestor centre”, – a declarat ministrul.

Ministrul Sănătății: Cel mai avansat proiect de construire a unui Centru de Arşi este la Timişoara

”Centrul de la Timișoara este cel mai avansat, am semnat, de asemenea, contractul la Târgu Mureș și urmează să îl semnăm și pe cel de la București. Deja aici s-a amenajat terenul, se realizează protecția diverselor tipuri de instalații care există aici pe teren.

În cadrul complexului Spitalului Județean de Urgenta Timișoara vă exista această nouă clădire care să ofere 12 locuri noi pentru pacienți cu arsuri grave sau de nivel intermediar. Există același concept constructiv, la fel vor fi la Târgu Mureș și la București, cate 12 unități de tratare a pacienților cu arsuri”, a adăugat oficialul.

Alexandru Rafila despre incapacitatea României de a gestiona o criză similară celei de la Colectiv: „Vom semna un acord cu Guvernul belgian”

”Vreau să mai înțelegem un lucru care este foarte important. Nicio țară din lume nu poate să amenajeze atât de multe paturi pentru pacienți arși care ar putea să deservească în caz de urgență, de catastrofă astfel de pacienți și trebuie să existe și posibilitatea rezolvării la nivel național, dar și prin parteneriate și în curând vom semna un acord în acest sens cu guvernul belgian pentru a exista o legiferare și un mecanism predictibil pentru a știi ce facem cu acești pacienți în caz de catastrofă. Toată aceasta infrastructură de sănătate trebuie deservită de personal calificat. Lucram foarte îndeaproape cu comisia de chirurgie plastică a Ministerului Sănătății încât să operaționalizam cât mai multe paturi la nivel național că să poată să trateze pacienții cu arsuri” – a transmis Alexandru Rafila.

MS: SJU Timișoara „poate să devină funcţional ca spital  regional”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai companiei care se ocupă de construcția proiectului au semnat contractul de construire a unei clădiri noi în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brânzeu” din Timişoara.
”Mai mult, cred că Spitalul din Timişoara poate să devină funcţional ca spital  regional nu numai ca dezvoltare a serviciilor obişnuite, ci şi prin dezvoltarea unui centru de excelenţă în câteva domenii cum ar fi politrauma sau neurochirugia încât spitalul din Timişoara, în decurs de câţiva ani, nu foarte mulţi, să poată să aibă exact aceleaşi funcţiuni ca un spital regional. El ar putea să se adauge celorlaltor spitale regionale. Ştiţi bine că am început, ia Iaşi, lucrările vor începe în această toamnă. Proiectul tehnic s-a finalizat, de asemenea, s-a finalizat proiectul tehnic şi la Cluj, iar până la sfârşitul anului se va finaliza şi la Craiova”, a subliniat oficialul.
Articolul precedentPacient cu arsuri grave, transferat la un spital din Germania cu o aeronavă militară
Articolul următorExamen de admitere la UMF „Carol Davila”: 2.546 candidați, înscriși la Facultatea de Medicină