Ministrul Sănătății, despre principalele cauze ale numărului mare de decese COVID în România

0
274

Ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila, a declarat că principalele elemente care au dus la înregistrarea unui număr mare de decese COVID-19 au fost întârzierea diagnosticului şi dificultatea oamenilor de a se prezenta într-un loc unde să aibă acces la servicii medicale.

În acest context, ministrul Sănătăţii a spus că cele 230 de centre ambulatorii de evaluare organizate la nivel național sunt destinate pacienților depistați cu COVID-19, care au astfel ocazia să facă o investigație completă.

„Ne-am dat seama că unul dintre principalele elemente care au dus la înregistrarea unui număr mare de victime au fost întârzierea diagnosticului, dificultatea oamenilor de a se prezenta într-un loc unde să aibă acces la servicii medicale, unde să beneficieze de investigații, să beneficieze de tratament la timp, pentru că tratamentul administrat la timp este esențial. Dacă administrezi tratamentul prea târziu, mă refer la tratamentul antiviral, atunci practic e foarte greu de revenit la o situație de normalitate pentru categoriile de pacienți vulnerabili pentru că boala este foarte avansată”, a spus Alexandru Rafila.

Prof.dr. Alexandru Rafila a precizat că la centrele de evaluare ambulatorie, oamenii se pot prezenta și cu trimitere de la medicul de familie, și fără.

„La medicul de familie, persoanele care sunt diagnosticate pozitiv pot fi consultate, evaluate și pot fi îndrumate către aceste centre ambulatorii de evaluare, unde pentru o persoană care are o formă ușoară sau medie, dar care are și comorbidități, există un anumit algoritm care face posibilă prezentarea acestor persoane în centrele de evaluare, au ocazia să facă o investigație completă, analize de sânge și o radiografie sau computer tomograf, după caz. Aceste centre – care sunt răspândite în toată țara, sunt 230 de astfel de centre în toată țara, s-ar putea să mai crească puțin numărul lor – sunt destinate pacienților care sunt diagnosticați pozitiv. Oamenii se pot prezenta acolo fără trimitere sau cu trimitere de la medicul de familie, n-are niciun fel de importanță”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentValabilitatea certificatului de vaccinare: Precizarea ministrului Rafila
Articolul următorInfecţii respiratorii acute: Aproape 49.000 de cazuri, faţă de aproximativ 31.000 în aceeaşi perioadă din 2021