Ministrul Sănătății, despre introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli

0
353

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că ar trebui să existe cursuri de sănătate emoțională în școli. Mai mult, oficialul a lansat o provocare ministrului Educației ca 1 iunie 2022 să fie ”ziua în care declanșăm o acțiune de sprijin la nivel național pentru introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli cât mai repede”.

“Educaţia pentru sănătate nu se referă la un domeniu strict ştiţi mulţi o asociază…discutăm numai despre educaţia sexuală sau despre igienă. Este vorba de un ansamblu. Sănătatea emoţională este extrem de importantă şi nu numai pentru voi, ci şi pentru întreaga societate. Eu cred că ar trebui să facem cursuri şi mulţi dintre cei care sunt în politică sau în poziţii de decizie ar trebui să facă cursuri de sănătate emoţională pentru ca atunci când iei o decizie trebuie să te gândeşti totdeauna la impactul deciziilor tale asupra modului de funcţionare a societăţii şi asupra emoţiei, asupra afectivităţii care trebuie să existe în comunităţi, între oameni, între copii, între adulţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, în cadrul Forumului Național organizat de Salvați Copiii România, cu ocazia Zilei de 1 iunie.

“Gândiţi-vă numai la un singur lucru că de foarte multe ori conflictele între copii sau conflictele între copii şi adulţi sunt din cauza imperfecţiunii, dacă vreţi acestei componente emoţionale, care de multe ori o considerăm ruşinoasă, inutilă. Nu vrem să vorbim despre trăirile noastre şi cred că avem foarte multe lucruri de făcut în domeniul ăsta. Şi mai e un lucru extrem de important. Probabil că este lucrul cel mai ieftin şi cu impactul cel mai mare care se poate face, că nu necesită nişte resurse extraordinare, necesită bună credinţă înţelegere şi sigur o anumită pregătire pe care trebuie să o dobândească și cadrele didactice”, a explicat ministrul Sănătății.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a transmis că îl provoacă pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să fie lansată o acţiune de sprijin pentru introducerea educaţiei de sănătate în şcoli cât mai repede.

“Orele de educaţie pentru sănătate trebuie făcute de oameni care sunt pregătiţi pentru acest lucru. Îl provocăm şi pe domnul ministru Cîmpeanu cu această ocazie. Să fie 1 iunie 2022 ziua când declanşăm, dacă vreţi, o acţiune de sprijin la nivel naţional pentru introducerea educaţiei pentru sănătate în şcoli cât mai repede, care trebuie făcută de cadre didactice care sunt instruite în acest scop, în principiu profesori de biologie, diriginţi. Noi le punem la dispoziţie cât de curând o curriculă de pregătire. Trebuie să începem să formăm cadre didactice care vor. Până la urmă trebuie să fie o chestiune care nu trebuie impusă, ei trebuie să dorească să facă acest lucru şi trebuie să aibă har, dacă se poate spune aşa, ca să poată să vă transmită cunoştinţele de care aveţi nevoie şi partea aceasta emoţională despre care am discutat astăzi”, a mai precizat ministrul Sănătății.

 

Articolul precedentItalia renunță la restricțiile anti-COVID privind intrarea în țară a turiștilor
Articolul următorCând ar putea fi înființată Agenţia Naţională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate. Anunțul ministrului Sănătății