Ministrul Sănătății, despre consumul de antibiotice: Să tratăm pacienţii cu antibiotic atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie

0
85

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu se doreșete interzicerea consumului de antibiotice, subliniind că „antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina”. Totodată, a precizat ministrul, „noi nu vrem decât un singur lucru, să tratăm pacienţii cu antibiotic atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticele de care este nevoie”.

„Acest principiu face ca apariţia bacteriilor multirezistente, care provoacă infecţiile grave mai ales în spitale şi care pun vieţile în pericol, să fie ţinută sub control, dacă avem o politică coerentă de utilizare a antibioticelor. (…) Reţeta trebuie eliberată de medic, nu la insistenţa pacientului, iar farmaciile trebuie să înţeleagă, la rândul lor, că nu trebuie să elibereze aceste medicamente decât pe bază de reţetă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

„În momentul în care şi o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru este consemnat. O reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să ştim care este consumul, care este structura consumului de antibiotice şi să ştim sigur că antibioticul nu se eliberează în farmacie decât atunci când există o prescripţie dedicată şi, dacă vreţi, asumată pentru acel antibiotic. Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice. Antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina în ceea ce priveşte creşterea duratei de viaţă şi a calităţii vieţii dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie şi produsul care este nevoie”, a explicat ministrul.

Articolul precedentMinistrul rafila, despre criza de medicamente: Se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene
Articolul următorDupă zeci de ani, Spitalul Județean Satu Mare se bucură de investiții și renovări esențiale pentru siguranța pacienților și cadrelor medicale