
Cel mai mare eveniment al acestui an dedicat medicilor rezidenți în medicina de familie din România ”Școala de vară națională”se desfășoară în acest weekend la Hotelul Alpin din Poiana Brașov, reunind cercetători științifici și zeci de medici rezidenți din opt centre universitare. Sub sloganul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în medicina de familie!”, în perioada 7-10 septembrie, prima ediție a proiectuluiUniversității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București – ”Școala de vară națională a medicilor rezidenți în medicină de familie” își propune nu doar să construiască punți solide de legătură între medicina de familie și celelalte specialități medicale, dar și să ofere tuturor participanților un program inedit și intensiv de instruire profesională bazat pe conceptul educație medicală continuă.
În context, sâmbătă, 9 septembrie, UMF ”Carol Davila” din București a organizat o conferință de presă intitulată generic ”Provocări ale pregătirii medicilor rezidenți în medicina de familie”, la care au fost prezenți Ministrul Sănătății, prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, rectorul UMF Carol Davila din București, prof. univ. Dr. Viorel Jinga, Șef de Disciplină Medicină de Familie- SUUMC, prof. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, precum și medici rezidenți din medicina de familie.
Cu acest prilej, Ministrul Sănătății a precizat că România are nevoie atât de creșterea numărului de rezidenți în medicină de familie dar și de o pregătire multidisciplinară a acestora pentru a se evita postura actuală de „dispeceri” în cazul acelor medici care trimit pacienții în alte locuri:
Ministrul Sănătății: „Trebuie să pregătim o bază atractivă de pregătire a medicilor de familie multidisciplinară”
„Medicii de familie reprezintă circa 20% din totalul medicilor din România: avem vreo 11.000 medici de familie din 55.000 medici. E clar că dacă ne gândim la o înlocuire fiziologică a acestora, trebuie să și putem pregăti un număr corelat cu proporția lor. Când am avut o întâlnire cu rectorii universităților de Medicină și Farmacie, am constatat că numărul alocat era în jur de 400; adică exact ce spunea și dl. rector(n.r. prof. Univ. Dr. Viorel Jinga), în jur de 7% din totalul numărului de rezidenți.
Mai mult, în următorii șase ani, vor ieși la pensie – sau poate vom avea șansa ca unii dintre ei să-și prelungească activitatea – circa 6.000 medici de familie. E clar atunci că va trebui să ai o rată de înlocuire care să fie echivalentă.
Am sprijinul universităților de medicină să încercăm să mărim, pentru prima dată, numărul de medici de familie încât ei să poată să producă această înlocuire în următorii ani. Adică, dacă o să avem o mie de absovenți anual, începând peste patru ani, putem să sperăm că nu vom avea dezechilibre majore în România” a declarat Alexandru Rafila.
„Le mulțumesc foarte mult pentru efortul pe care-l vor face universitățile ca să-i pregătească: asta înseamnă intrarea în rezdențiat. Al doilea lucru: pregătirea în rezidențiat.
Eu cred că atractivitatea unei specialități este legată și de informațiile care există în spațiul public legat de modul în care cadrele didactice fac acest lucru pentru rezidenții lor.
Și aici este foarte importantă prezența disciplinelor de de la toate universitățile și facultățile din țară – poate vom găsi o soluție să ne și întâlnim cu toții în acest sens – pentru că trebuie să pregătim o bază atractivă de pregătire a medicilor de familie multidisciplinară, să fie foarte bine antrenați, să nu fie ceea ce sunt considerați în momentul de față <<dispeceri care trimit pacienții în alte locuri>> ci să fie oamenii care tratează oamenii din comunități” – a subliniat ministrul.
Evenimentul este organizat de Disciplina Medicină de Familie – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” cu sprijinul Fundației UMF Carol Davila ”Împreună pentru Educație și Sănătate” și reunește zeci de medici rezidenți în medicină de familie din centre universitare precum București, Sibiu, Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Iași.
Dermatologia, radiologia și psihiatria, specialitățile medicale preferate de rezidenți
Majoritatea rezidenților în medicină de familie sunt mulțumiți de această specialitate medicală și își doresc să continue să o practice, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF, iar cei mai mulți medici rezidenți în medicină de familie sunt femei (peste 70%).
Medicina de familie nu se regăsește însă printre cele mai căutate specialități medicale de către rezidenți: dermatologia este, potrivit datelor prezentate la conferință, cea mai căutată specialitate medicală de către medicii rezidenți, în top 3 regăsindu-se alături de radiologia imagistică și psihiatria.
Topul celor mai căutate specialități medicale de către medicii rezidenți din România cuprinde:
- Dermatologie
- Radiologie imagistică
- Psihiatrie
- Neurologie pediatrică
- Oftalmologie
- Chirurgie plastică
- Cardiologie
- Pneumologie
- Medicină nucleară
- Boli endocrine
- Medicină sportivă
- Neurologie
- Diabet
Specialitățile chirurgicale sunt cele la care rămân locuri și nu sunt ocupate, mai subliniază rectorul UMF, Viorel Jinga.
Ministrul Sănătății: Acordarea de stimulente pentru medicii de familie nu garantează faptul că aceștia vor alege să profeseze în mediul rural
Chestiunea medicilor de familie nu este reprezentată de numărul acestora ci de „inegalitățile uriașe” în repartiția lor în țară, consideră Alexandru Rafila; potrivit acestuia, autoritățile locale sunt cele care ar trebui să facă eforturi pentru atragerea medicilor, prin pachete stimulative, de la cazare şi până la aspectele financiare:
„Sunt ţări europene – Franţa de exemplu – în care autorităţile locale oferă un pachet pentru un medic care vine să lucreze în comunitate. Medicul acela trebuie să aibă un confort, să aibă unde să stea, să aibă o maşină la dispoziţie, poate să aibă şi un stimul financiar. Putem găsi și în România o formă de stimulare a unui medic”, exemplifică ministrul Sănătății.
Conform acestuia, sunt vizate creşterea competenţelor profesionale ale medicilor de familie precum și dotarea cabinetelor cu un set de analize, pentru ca pacienții să nu mai fie puși pe drumuri: „Cred că mai avem de făcut o discuţie, care se referă la creşterea competenţelor profesionale sau a dreptului de a-ţi exercita competenţele profesionale ca şi medic de familie, în sensul că trebuie să poată să pună cât mai multe diagnostice şi să fie pregătiţi pentru asta, să poată să prescrie cât mai multe tratamente şi să fie pregătiţi pentru asta, pentru că altfel nu o să facem altceva decât să împingem toţi aceşti pacienţi, cum se întâmplă încă în România, spre spital” – precizează oficialul.
„Avem nevoie de politici de resurse umane centrate pe dezvoltarea specialiștilor în medicina de familie, astfel încât aceștia să fie distribuiți uniform la nivelul țării, dar și pregătirea acestora trebuie realizată cât mai bine. Medicii de familie trebuie să se ocupe și de prevenția diverselor afecțiuni, ceea ce lărgește orizontul de informații medicale pe care un medic de familie trebuie să le cunoască”, a conchis președintele Colegiului Medicilor București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană.