Ministrul Sănătății avertizează asupra riscurilor medicamentelor cumpărate din surse nesigure

0
181

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a subliniat marți, în cadrul unei conferințe despre siguranța medicamentelor, necesitatea unei discuții aprofundate despre cauzele care îi determină pe oameni să achiziționeze medicamente din surse nesigure, în special de pe internet. Rafila a atras atenția că unele produse cumpărate online pot reprezenta un pericol major pentru sănătate, iar informarea corectă a populației este esențială pentru reducerea acestui fenomen.

„În mod evident, ne preocupă siguranța medicamentului, în aceeași măsură ca și accesul la medicamente. La urmă, accesul la medicamente trebuie să fie accesul la medicamente sigure, iar serializarea ajută, în mod evident, la acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a insistat asupra importanței înțelegerii motivelor pentru care oamenii aleg să cumpere medicamente din surse nesigure, explicând că această alegere poate fi influențată de mai mulți factori, în principal de accesibilitatea și costul scăzut al medicamentelor. „Trebuie să discutăm foarte mult despre cauzele pentru care oamenii apelează la medicamente din surse nesigure. Poate să fie o chestie legată de accesibilitate, ușurință, dar mai degrabă cred că e o cauză de natură economică. Cumpărăm niște medicamente ieftine care au exact același efect – probabil că ăsta este gândul multora atunci când cumpără, mai ales de pe internet, medicamente care nu sunt supuse unui control ca să vedem dacă sunt sau nu falsificate și cumpără, în cel mai bun caz, talc presat și colorat în diverse forme, la un preț avantajos, este adevărat, pentru medicament, dar un preț foarte mare pentru talcul presat”, a explicat Rafila.

Ministrul a subliniat că acest comportament pune în pericol sănătatea publică și afectează industria farmaceutică. „Asta este realitatea care afectează nu numai sănătatea oamenilor, care, în loc să folosească o substanță care are un efect terapeutic dovedit, folosesc ceva despre care nu cunosc în ceea ce privește compoziția, așa cum nu cunosc nici în ceea ce privește proveniența, pe de-o parte, și cred că afectează și piața industriei farmaceutice, care nu vinde medicamentele pentru care sunt asumate reguli de producție stricte, pentru care se plătesc taxe și lucrul ăsta are un impact foarte serios asupra sănătății publice în general și, nu în ultimul rând, asupra industriei”, a adăugat ministrul.

În final, Rafila a menționat că educația și informarea sunt esențiale pentru schimbarea percepțiilor și comportamentelor referitoare la achiziționarea medicamentelor. „Componenta de informare și cea educativă este esențială și ea este singura care poate să schimbe anumite comportamente și anumite percepții”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Articolul precedentSpitalul Județean Zalău își triplează capacitatea de tratare a urgențelor
Articolul următorModificare legislativă în sistemul medical: Pensionarii nu mai pot continua activitatea în spitale