Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: În prima jumătate a anului, vor fi demarate primele programe de screening

0
548

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vizitat, în acest weekend, Spitalul Județean de Urgență Bihor; în cadrul unei conferințe de presă, a anunţat că, în prima jumătate a acestui an, vor fi disponibile primele programe de screening, legislaţia fiind finalizată.

„Practic, legislaţia este terminată, însă trebuie să ne asigurăm că există ceva şi în spatele screeningului. Oricum în prima jumătate a acestui an dăm drumul la primele programe de screening. Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicină de familie – este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim să le extindem. Ştiţi bine că plata medicilor de familie, în momentul de faţă, se face şi pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil că proiectul cel mai important şi cel mai aşteptat, după bolile cardiovasculare şi diabet, zic eu, pentru că sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore în cadrul Planului naţional de combatere a cancerului, mă refer la cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată şi cancerul digestiv”, a declarat acesta la SJU Oradea.

„Nu dorim un astfel de program care să fie un eşec, din primul an de implementare. Avem nevoie de parteneriat cu medicii de familie, care desigur vor fi plătiţi pentru ceea ce fac, dar vrem să-l facem cu seriozitate şi nu o improvizaţie care să fie folosită exclusiv în campanie electorală. Din păcate, există colegi de-ai noştri din alte zone care folosesc aceste chestiuni în scop politic, electoral. Nu e loc de astfel de manifestări politice în sănătate, din punctul meu de vedere. Acţionăm responsabili, cu profesionalism şi cu ceea ce este mai important, cu bună credinţă”, a mai precizat ministrul.

Tot cu acest prilej, oficialul a subliniat importanța concentrării resurselor medicale în orașele mici și medii pentru a oferi servicii medicale de caliate:

„Situaţia corectă este ca în oraşele mici sau cele medii să existe o adunare a resurselor existente în domeniul medical pentru oferirea de servicii medicale, nu fragmentarea lor. Cred că este abordarea corectă, ceea ce duce de fapt şi la un lucru la care poate vă gândiţi mai puţin, fac foarte multe servicii medicale din care spitalul obţine venituri suplimentare care pot fi utilizate în dezvoltarea spitalului. Faptul că noi am contribuit foarte mult la dezvoltarea laboratorului de neuroradiologie, probabil cel mai modern laborator de analize din România, nu face altceva decât să confirme că acolo unde există professionalism în este conducerea unei unităţii sanitare sunt rezultate bune. Dar scopul nu este nici profesionalismul, nici o conferinţă de presă, scopul este ca pacienţii să aibă acces la servicii de sănătate, de bună calitate, lucrul ăsta se întâmplă la Oradea”, a transmis Alexandru Rafila.

Articolul precedentFost președinte al României, internat la Spitalul Militar
Articolul următorVaccin pentru tratarea cancerului intestinal: Doar câțiva pacienți vor beneficia de el în timpul testelor