Ministrul Sanatatii a vizitat copiii cu sindrom hemolitic uremic de la Spitalul Marie Curie

0
45

Ministrul Sanatatii, conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, i-a vizitat astazi, 17 februarie 2016, pe copiii cu sindrom hemolitic uremic internati la Spitalul Marie Curie din Capitala. Potrivit oficialului, copiii sunt bine ingrijiti, medicii depunand toate eforturile de a-i salva.

„Trebuie sa luptam cu totii pentru acesti copii, pentru ca despre ei este vorba. Medicii nostri, asistentele, infirmierele fac un efort teribil si, din ce am vazut, tot corpul medical este foarte apreciat de catre parinti. Nu am venit aici ca Ministru, am venit ca medic si am venit sa ii incurajez pe medici si pe parinti. Sunt la curent cu toate lucrurile. Domnul ministru secretar de stat a coordonat actiunea si o coordoneaza in continuare si sunt in legatura directa de la bun inceput cu toti cei care au fost implicati zi de zi in acest demers. (…) Este cumplit ce se intampla, dar toti cei care au fost aici si pe care nu i-ati vazut si-au facut zi de zi datoria”, a declarat Ministrul Sanatatii la finalul vizitei.

Conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu a mentionat ca Ministerul a fost semnalat in legatura cu situatia din judetul Arges in data de 9 februarie 2016, seara, iar acest lucru s-a facut cel mai probabil conform procedurilor standard. in prezent se desfasoara o ancheta pentru a vedea daca semnalarea s-a facut la timp, iar daca vor exista informatii conform carora copiii au fost transferati prea tarziu in Capitala se vor lua masurile ce se impun in astfel de situatii.

in ceea ce priveste informatiile aparute in presa referitoare la medicatia copiilor cu sindrom hemolitic uremic, prof. univ. dr. Mihaela Balgradean, seful Sectiei Nefrologie-Dializa si al Clinicii de Pediatrie in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie a declarat: „in aceasta forma de sindrom hemolitic uremic, forma de sindrom hemolitic clasica, diaree prodromala cauzata de o toxina entero-hemoragica, nu este nevoie de niciun medicament suplimentar fata de ce noi am avut aici la dispozitie si nu este nevoie de niciun protocol medical suplimentar fata de ceea ce noi stim de multi ani de zile in legatura cu aceasta boala. Exista alte forme de sindrom hemolitic uremic cauzate de alte tipuri de germeni sau cele numite secundare care, intr-adevar, au nevoie de medicamente de tip medicatie celulara, dar sa nu se creeze confuzii. Nu discutam de asa ceva.”

Cat despre faptul ca pana in prezent nu exista un rezultat concret al anchetei, ministrul Sanatatii a declarat: „Sunt foarte frustrat ca nu avem rezultatele acestei anchete. Dar nu pot sa oblig pe nimeni sa dea alte rezultate decat ceea ce e in realitate. si asta este realitatea. Ancheta s-a desfasurat in conformitate cu procedurile standard existente.Dupa cum stiti, am facut apel si la colegii nostri din Europa si o sa vedem mult mai multe detalii dupa audierea de astazi (n.r. 17 februarie 2016) din Parlament.”

Articolul precedentConf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana
Articolul următorCNSCBT: Virusul gripal a facut 21 de victime. Cele mai multe decese, 10, inregistrate in Bucuresti