Specialist: Una dintre problemele cu care se confrunta oncologia pediatrica din Romania o reprezinta lipsa cadrelor medicale

0
218

Una dintre problemele cu care se confrunta oncologia pediatrica din Romania o reprezinta lipsa acuta a cadrelor medicale si a asistentelor de specialitate, potrivit specialistilor. in Romania exista un numar de 12 centre de oncologie pediatrica in care isi desfasoara activitatea 29 de specialisti, un numar insuficient pentru a putea face fata nevoilor complexe de ingrijire medicala a copiilor bolnavi de cancer.

„Normarea sectiilor de oncologie pediatrica (medici, asistente, infirmiere) este conform celor de pediatrie, dar activitatea medicala este similara sectiilor de terapie intensiva. Stresul psihologic este maxim, responsabilitatea actului medical are potential letal, implicarea psiho-afectiva este epuizanta si volumul de munca echivalent cu sectiile de terapie intensiva. Cu toate acestea, personalul este normat si platit ca pentru sectiile obisnuite de spital. (…) Exista o inechitate grava, in conditiile in care sunt alternative de serviciu in sistemul medical public cu salariu dublu (UPU, neuropsihiatrie infantila, terapie intensiva, hemodializa, radiologie, pneumo-ftiziologie, laborator, anatomie patologica, recuperare s.a.m.d). Se impune normarea cu personal medical cel putin conform sectiilor de terapie intensiva si sporuri salariale similare”, a declarat conf. univ. dr. Monica Dragomir, presedintele Societatii Romane de Hemato-Oncologie Pediatrica in cadrul evenimentului „Asistenta copilului cu cancer in Romania – progrese si provocari” derulat cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului la Copil, in data de 15 februarie 2016.

O alta problema in cazul oncologiei pediatrice o reprezinta formarea specialistilor. Potrivit conf. univ. dr. Monica Dragomir, formarea tinerilor medici necesita timp, perioada in care rezidentul isi plateste studiile si eventual se intretine singur.

„Nu s-au mai format specialisti de cel putin 10 ani. Supraspecializarea de hematologie/oncologie pediatrica a trecut prin mai multe etape. Mai exact, a fost desfiintata, apoi reinfiintata in 2012 prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 183/2012, iar in februarie 2015 a fost aprobata de Ministerul Sanatatii conform standardelor europene actuale. Un medic oncolog pediatru nu se formeaza intr-un an sau doi! Chiar si daca sunt dotarile totale, ramane problema personalului care mai lucreaza. Sa nu-i pierdem pe medicii pe care ii avem acum si lucreaza”, a mai adaugat conf. univ. dr. Monica Dragomir.

Articolul precedentConf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana
Articolul următorCNSCBT: Virusul gripal a facut 21 de victime. Cele mai multe decese, 10, inregistrate in Bucuresti