Ministrul Rafila: Rețelele electrice și de gaze medicale au fost evaluate în circa 300 de unități sanitare din țară

0
237

Rețelele electrice și de gaze medicale au fost evaluate în circa 300 de unități sanitare din întreaga țară, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

”A fost o evaluare a situației reţelelor electrice din diverse spitale din România, unele au reţele extrem de îmbătrânite, iar creşterea puterii necesare pentru echipamentele moderne poate să suprasolicite aceste reţele. Sunt situaţii în care există racorduri separate pentru marii consumatori, dar încă sunt multe lucruri de făcut la nivel naţional. Această evaluare a inclus circa 300 de unităţi sanitare (… ) Extinderea, înfiinţarea, modernizarea sistemelor de gaze medicale, un necesar de circa 65 milioane euro, iar pentru modernizarea infrastructurii electrice, circa 84 milioane euro”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, în 21 de spitale au fost reabilitate deja aceste reţele în cadrul unui program derulat în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Cele două tipuri de activităţi, respectiv reabilitarea sistemelor de securitate la incendiu, şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaze, am derulat un program în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Acest prim proiect s-a încheiat, cele două componente puteau beneficia de un buget maximum de 2.150.000 de euro. Aceşti bani au fost deja utilizaţi, au fost refăcute integral rețelele electrice şi sistemele de securitate la incendii în 14 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi șapte spitale aflate în subordinea autorităţilor locale, cu un total de 150 milioane lei. Este doar prima etapă. În plus, Ministerul Sănătății a alocat sume importante pentru reparaţii capitale, excluzând aparatura, în 2022 – 106 milioane, anul acesta alte 185 milioane lei, pentru unități aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților locale și Servicii Județene de Ambulanță. Aceste reparaţii capitale au inclus şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaz”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că vor fi accesaţi bani europeni pentru reabilitarea reţelelor electrice şi de gaze din spitalele din România.

”Ne găsim într-un exercițiu financiar, în care fonduri apreciabile prin Programul Operațional pentru Sănătate vor veni în România. Există însă și alte fonduri care vor fi alocate diferitelor regiuni, e vorba de Programul Regional, deja se deschide apelul, pentru sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, cu precizarea că spitalele vor avea prioritate între toate instituțiile publice care aplică. În total, 384 de milioane de euro, este vorba de programele regionale. Apelurile sunt deschise în acest an şi se vor încheia anul viitor, aşa că de la anul putem continua proiectele necesare pentru reablitarea reţelelor electrice”, a mai spus ministrul.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Nu vrem să închidem spitale. Oamenii au nevoie de servicii medicale de bună calitate, care să fie accesibile
Articolul următorSolidaritatea Sanitară atenționează asupra impactului negativ asupra angajaților din Sănătate al proiectului OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare