Ministrul Rafila, despre sezonul gripal de anul acesta: Sunt semne că va fi unul mai serios. Comandăm 1,5 milione doze de vaccin

0
407
romani vaccinati

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că există semne că în acest an sezonul gripal va fi unul mai serios, precizând că vaccinul va fi pus la dispoziţia medicilor de familie la  începutul lunii octombrie, astfel încât „populaţia să aibă timp să se vaccineze într-un interval eficient”. Potrivit ministrului, anul acesta vor fi comandate 1,5 milioane de doze de vaccin.

„Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc – înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu morbidităţi şi femeile gravide – se păstrează. Anul trecut a fost o campanie care a avut mai puţin succes, pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecţiei cu noul coronavirus, a circulat mai puţin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că în emisfera sudică sezonul gripal, acum e sezonul rece în emisfera sudică”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a anunţat că vaccinul împotriva gripei va fi disponibil „în premieră” la începutul lunii octombrie.

„Vom avea în premieră la dispoziţie vaccinul gripal încă de la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, încât medicii de familie să aibă timp la dispoziţie şi populaţia să aibă timp la dispoziţie să se vaccineze într-un interval eficient, să nu mai ajungem în situaţia în care aducem vaccin gripal şi îl dăm medicilor de familie în luna ianuarie, când interesul, evident, scade şi eficacitatea este mai mică”, a afirmat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește numărul de doze de vaccin gripal, ministrul a precizat că „iniţial se face o achiziţie de 1,5 milioane de doze pe care, în măsura în care va exista cerere mai mare, o vom completa. În 2021 s-au comandat 2,5 milioane de doze şi s-au folosit 1,5 milioane de doze. Deci noi comandăm 1,5 milioane de doze, cât s-a folosit în anul anterior”.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre extinderea rețelei de centre de permanenţă: Va conduce la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe
Articolul următorMS: 41 decese la pacienți cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 284 de persoane