Ministrul Economiei: O companie privată va produce 600.000 de măşti pe zi

0
39

Prima companie mare privată va produce, din 15 aprilie, 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3, urmând să se ajungă la o producţie de 16 – 17 milioane de măşti pe lună, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, în deschiderea şedinţei Executivului.

„Chiar înainte de intrarea în şedinţa de Guvern am vorbit, probabil, cu prima companie mare privată care va începe producţia de măşti. Produce, în momentul de faţă, combinezoane într-o producţie de 1.000 de bucăţi zilnic. De săptămâna viitoare, odată ce va fi instalată la începutul acestei săptămâni prima linie de producţie automată a măştilor, va produce 150.000 de măşti pe zi, adică va ajunge la în jur de 4 milioane de măşti lunar şi, din 15 aprilie, va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3”, a menţionat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, astfel, compania va ajunge la o producţie lunară de 16-17 milioane de măşti conforme cu standardele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Ad in title

„Vorbim de măşti acreditate CE, măşti care sunt definite ca şi dispozitive medicale, conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului. I-am comunicat deja că vrem să le contractăm integral toată producţia. Au spus că au întrerupt tot exportul şi de ţesături. Ei sunt producători şi de material neţesut, de ţesătura asta albastră, care este la început, mai puţin ţesătura din spate care este elementul filtrant. Acolo, pentru elementul filtrant, pentru că dorim să producem integral în România această ţesătură, împreună cu domnul ministru de Finanţe Florin Cîţu, sunt deja în discuţie cu Eximbank pentru a fi finanţaţi pentru un echipament de câteva milioane de euro, pentru a produce complet această ţesătură în aşa fel încât să o integrăm în România complet”, a explicat Popescu.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca de săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măşti pe zi produse în România.

„Evident că, în paralel, sunt multe firme private care produc deja măşti. Nu toate măştile sunt acreditate. Cred că cel mai rapid ar fi printr-o ordonanţă militară, să scurtăm şi termenele de avizare. Am discutat şi cu domnul ministrul Ciucă (ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, n.r.) şi dânsul a pus la dispoziţie cele patru unităţi de cercetare ale Ministerului Apărării, care pot certifica, atât materialele, cât şi biocidele”, a adăugat ministrul Economiei.

În ceea ce priveşte companiile din energie, Virgil Popescu a dat asigurări că nu a fost oprită nicio investiţie.

„Mai mult, şi Romarm îşi va continua programul investiţional şi, în plus, astăzi, în Consiliul de Administraţie de la Romarm, s-a aprobat trecerea pe lista de investiţii a unor echipamente, tocmai pentru a produce materiale esenţiale şi să rămână în rezerva strategică a ţării, să nu mai întâmpinăm aceste probleme”, a precizat şeful de la Economie.

Articolul precedentCOVID-19: Numărul deceselor din Europa a depăşit 15.000
Articolul următorCapitala Indoneziei instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectarea hainelor