Capitala Indoneziei instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectarea hainelor 1

Capitala Indoneziei, Jakarta, care numără 10 milioane de locuitori, instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectare prin pulverizare, în încercarea de a stăvili o propagare accelerată a contaminărilor cu noul tip de coronavirus.

Indonezia, a patra cea mai populată ţară din lume, a raportat până acum 893 de cazuri de infectare şi 78 de decese cauzate de COVID-19, majoritatea în şi în jurul capitalei, relatează Agerpres.

Guvernatorul Jakartei a declarat două săptămâni de stare de urgenţă, care presupune inclusiv închiderea sălilor de cinema şi lucrul de acasă unde este posibil, chiar dacă preşedintele indonezian Joko Widodo s-a opus până acum apelurilor în vederea unor măsuri restrictive mai severe, pe fondul temerilor privind impactul economic.

Primăria Jakartei a instalat staţii de spălare pe mâini în unele zone publice pentru a întări mesajul privind necesitatea unei igiene bune.

„Trebuie să fim mai vigilenţi şi, lucrul cel mai important, să ţinem mediul înconjurător curat”, spune un locuitor al Jakartei, după ce s-a spălat pe mâini la o astfel de staţie. „Totul începe acasă, apoi în vecinătate, ajutăm să ne protejăm unii pe alţii”, a adăugat el.

Jakarta a instalat, de asemenea, cabine acoperite cu folii de plastic unde se pulverizează dezinfectant asupra hainelor oamenilor, în scopul uciderii microbilor.

După ce a intrat într-o astfel de cabină, un gardian de securitate a declarat că se simte puţin mai în largul său, însă nu total în siguranţă, „pentru că sunt multe căi de transmitere”.

Un alt locuitor, Marina Nur Solihin, a salutat eforturile de a dezinfecta transportul public şi alte facilităţi.

Cu toate acestea, unii experţi sunt sceptici cu privire la eficienţa unor asemenea eforturi, inclusiv privind dezinfectarea la întâmplare a unor zone.

„Este doar pentru a-i linişti pe oameni… însă, de fapt, este o irosire de resurse”, consideră Syahrizal Syarif, epidemiolog de la Universitatea din Indonezia, adăugând că ar fi mai bine să fie ţintite obiecte specifice, precum mesele şi băncile din locurile publice.