Capitala Indoneziei instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectarea hainelor

0
376

Capitala Indoneziei, Jakarta, care numără 10 milioane de locuitori, instalează staţii pentru spălarea mâinilor şi cabine pentru dezinfectare prin pulverizare, în încercarea de a stăvili o propagare accelerată a contaminărilor cu noul tip de coronavirus.

Indonezia, a patra cea mai populată ţară din lume, a raportat până acum 893 de cazuri de infectare şi 78 de decese cauzate de COVID-19, majoritatea în şi în jurul capitalei, relatează Agerpres.

Guvernatorul Jakartei a declarat două săptămâni de stare de urgenţă, care presupune inclusiv închiderea sălilor de cinema şi lucrul de acasă unde este posibil, chiar dacă preşedintele indonezian Joko Widodo s-a opus până acum apelurilor în vederea unor măsuri restrictive mai severe, pe fondul temerilor privind impactul economic.

Primăria Jakartei a instalat staţii de spălare pe mâini în unele zone publice pentru a întări mesajul privind necesitatea unei igiene bune.

„Trebuie să fim mai vigilenţi şi, lucrul cel mai important, să ţinem mediul înconjurător curat”, spune un locuitor al Jakartei, după ce s-a spălat pe mâini la o astfel de staţie. „Totul începe acasă, apoi în vecinătate, ajutăm să ne protejăm unii pe alţii”, a adăugat el.

Jakarta a instalat, de asemenea, cabine acoperite cu folii de plastic unde se pulverizează dezinfectant asupra hainelor oamenilor, în scopul uciderii microbilor.

După ce a intrat într-o astfel de cabină, un gardian de securitate a declarat că se simte puţin mai în largul său, însă nu total în siguranţă, „pentru că sunt multe căi de transmitere”.

Un alt locuitor, Marina Nur Solihin, a salutat eforturile de a dezinfecta transportul public şi alte facilităţi.

Cu toate acestea, unii experţi sunt sceptici cu privire la eficienţa unor asemenea eforturi, inclusiv privind dezinfectarea la întâmplare a unor zone.

„Este doar pentru a-i linişti pe oameni… însă, de fapt, este o irosire de resurse”, consideră Syahrizal Syarif, epidemiolog de la Universitatea din Indonezia, adăugând că ar fi mai bine să fie ţintite obiecte specifice, precum mesele şi băncile din locurile publice.

Articolul precedentMinistrul Economiei: O companie privată va produce 600.000 de măşti pe zi
Articolul următor24 de decese cauzate de coronavirus în România