Primele 203 de ambulante din cele 1250 pe care Ministerul Sanatatii intentioneaza sa le achizitioneze prin acord-cadru in urmatorii 4 ani pentru reinnoirea parcului auto, vor fi livrate pana la sfarstul anului 2011, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel dintre cele 203 de masini, 70 sunt ambulante de tip B 4×2, 110 ambulante de tip B 4×4 si 23 ambulante de tip C. Prin urmare investitia Ministerului Sanatatii este de 69,799.000 lei. Mai exact saptamana aceasta va incepe livrarea ambulantelor catre serviciile de ambulanta si SMURD din toata tara, urmand ca restul autovehiculelor sa fie livrate pana la sfarsitul anului.

De asemenea un numar de 55 de ambulante de tip B 4×4 vor fi repartizate serviciilor de ambulanta, restul de 55 fiind destinate unitatilor SMURD pentru dotarea serviciilor care urmeaza sa fie infiintate in cele 6 judete unde nu exista servicii SMURD, respectiv Gorj, Covasna, Salaj , Tulcea, Caras Severin, dar si pentru dotarea unor echipaje noi infiintate in zonele izolate si pentru limitarea timpilor de reactie in judetele unde nu exista servicii SMURD.

Toate cele 70 de ambulante tip B 4×2 sunt destinate serviciilor de ambulanta, iar cele 23 de autovehicule de tip C vor fi repartizate catre unitatile SMURD (6 bucati) si serviciile de ambulanta (17 bucati).

in acest context ambulantele de tip B si C sunt autospeciale utilizate pentru interventiile de urgenta care sunt echipate corespunzator pentru aceste interventi si sunt utilizate de echipaje instruite in medicina de urgenta si prim ajutor.

De asemenea Ministertul Sanatatii intentioneaza sa incheie in cursul anului 2012, un al doilea contract subsecvent din cadrul acordului-cadru de 4 ani, pentru achizitionarea unui numar de ambulante si autospeciale de interventie, care sa inlocuiasca in mod treptat ambulantele invechinate. Astfel se va putea evita invechirea intregului parc auto in acelasi timp, ceea ce ar necesita investitii foarte mari intr-o perioada de timp foarte scurta.