Riscul aparitiei unei viroze se diminueaza atunci cand incaperile locuite sunt aerisite cu regularitate. in sezonul rece, oamenii sunt reticenti la deschiderea ferestrelor din dorinta de a pastra cat mai mult timp caldura in camere. insa, acest lucru se poate incheia cu o raceala sau o infectie respiratorie.

Medicii atentioneaza ca prin aerisirea spatiilor in care locuim, reducem concentratia de microorganisme si totodata, riscul de infectare. Spatiile inchise au capacitatea de a dezvolta acarieni, care ulterior vor creste riscul de a dezvolta alergii respiratorii.

in plus, in momentul in care locuintele nu sunt aerisite zilnic, atunci concentratia de dioxid de carbon va creste si va atrage dupa sine dureri de cap si dificultati de concentrare. Cresterea nivelului de dioxid de carbon este neplacuta pentru persoanele diagnosticate cu bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), dar si pentru pacientii cu alte afectiuni respiratorii.

Potrivit indicatiilor specialistilor, o incapere in care se petrece foarte mult timp ar trebui aerisita de 4-5 ori pe zi, timp de aproximativ 15 minute. Aceasta este perioada optima care permite purificarea aerului de microbi.

Instalatiile de ventilatie sunt contraindicate in aerisirea camerelor, mult mai sanatoasa fiind ventilatia naturala, care permite aerului sa intre mai usor in incaperi.