Ministerul Sanatatii, sprijinit de Banca Mondiala

0
173

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a avut o discutie cu seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Benoit Blarel, referitoare la principalele probleme ale sistemului sanitar romanesc, prioritatile si strategia Ministerului dar si la stadiul implementarii proiectelor derulate cu sprijinul Bancii Mondiale.

Benoit Blarel si-a manifestat disponibilitatea de a asigura consultanta Ministerului Sanatatii pentru indeplinirea prioritatilor stabilite. Astfel, cei doi oficiali au hotarat alcatuirea unei echipe comune de lucru, care sa defineasca principalele directii strategice de dezvoltare a domeniului Sanatatii pentru urmatorii 3-4 ani. Aceasta strategie se va integra intr-un plan stabilit la nivel regional („Regional Partnership Strategy”), cu obiective si tinte strategice pentru Romania, se arata intr-un comunicat emis publicitatii.

„Pentru a asigura sustenabilitatea reformei in sistemul romanesc de sanatate nu avem nevoie sa reinventam roata, ci sa validam gandirea noastra strategica, facand uz de experienta vasta a unor institutii de prestigiu la nivel global, cum este Banca Mondiala. intr-un context economic nefavorabil, aceasta institutie poate asigura Ministerului Sanatatii acces la finantari, in plus poate furniza consultanta strategica, in scopul identificarii solutiilor optime pentru rezolvarea problemelor din sanatate”, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

Printre proiectele co-finantate de catre Banca Mondiala se numara si Programul de Reforma al Sectorului Sanitar. Referitor la acest proiect, Bazac a declarat ca asistenta medicala primara, parte componenta a programului, este o prioritate a mandatului sau, serviciile medicale existente in mediul rural fiind foarte slab dezvoltate si necesitand o atentie deosebita.

Pe de alta parte, Benoit Blarel, reprezentantul Bancii Mondiale, a semnalizat nevoia imbunatatirii capacitatii de absorbtie a fondurilor si de management al proiectelor in desfasurare.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentNumarul donatorilor de sange s-a dublat in Iasi
Articolul următorPretul medicamentelor, recalculat de la 1 februarie