Ministrul sanataţii, Sorina Pintea, a participat astazi la workshopul „Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”. Acesta a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, specialişti din sistemul de sanatate si autoritati publice.

 

10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar in fiecare an

 

Cancerul pulmonar reprezinta o problema importanta de sanatate publica in Romania. Anual, in tara noastra, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Multe din aceste cazuri sunt depistate intr-o faza avansata a bolii, motiv pentru care mortalitatea prin cancer pulmonar este foarte crescuta.

in cadrul evenimentului, a fost subliniata importanţa prevenţiei primare şi secundare in acest tip de cancer. De asemenea, s-a discutat despre intarirea politicilor existente de combatere a consumului de tutun. intre aparitia cancerului pulmonar si fumat este o legatura demonstrata stiintific.  

 

Diagnostic rapid si tratament tintit

 

Diagnosticarea corecta, completa si rapida a cancerului pulmonar este esentiala. in acest context, ministrul sanataţii, Sorina Pintea, a declarat ca: „incepand cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum si monitorizarea raspunsului terapeutic, astfel incat pacientul sa beneficieze de tratament ţintit”.

De asemenea, ministrul sanatatii a spus ca va continua introducerea de molecule noi destinate tratamentului oncologic in lista de medicamente compensate şi gratuite. „Este important sa asiguram tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorita bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sanataţii va beneficia  in acest an, vom achiziţiona aparatura necesara pentru diagnostic şi tratament astfel incat specialiştii din domeniu sa poata oferi serviciile medicale necesare in aceasta afecţiune”, a declarat Sorina Pintea.

 

Comisiile multidisciplinare devin obligatorii in centrele oncologice

 

Un alt subiect dezbatut in cadrul acestei intalniri a fost necesitatea abordarii multidisciplinare a cazurilor de cancer pulmonar.

„incepand din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionata de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic si indicatie terapeutica. Orice decizie terapeutica va fi consecutiva analizei cazurilor oncologice in cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board) care, in functie de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutica adecvata”, a mai declarat ministrul sanatatii in cadrul evenimentului.