Ministerul Sanatatii promite introducerea unor noi medicamente in listele compensatesi gratuite pentru diabetici

0
33

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a anuntat ca va lua masuri noi pentru a veni in sprijinul bolnavilor diabetici si a atras atentia asupra rolului important al familiei in cazul acestora.     

„Diabetul zaharat este o problema de sanatate publica si este nevoie de cresterea gradului de constientizare a pacientilor, dar si a familiilor lor cu privire la aceasta afectiune. Vom creste accesul pacientilor la medicamente prin introducerea de noi molecule in listele de medicamente compensate si gratuite, dar consider ca este necesara dezvoltarea programului national curativ, dar si o imbunatatire a modului in care functioneaza subprogramul de diabet de tip 2 prin care este asigurat accesul copiilor la  sistemele  de monitorizare continua a glicemiei şi sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discutie in acest sens cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii.

Mesajul ministrului a venit in contextul marcarii Zilei Mondiale a Diabetului.

Diabetul zaharat este o boala cronica, netransmisibila, caracterizata printr-un nivel ridicat al glicemiei in sange, provocat de defecte in producerea şi/sau folosirea necorespunzatoare a insulinei in organism.

Alimentaţia nesanatoasa de tip fast-food, lipsa activitaţilor fizice, stresul, poluarea excesiva sunt doar cateva din cauzele care astazi au facut ca diabetul sa se raspandeasca.

De aceea, este important sa prevenim si sa controlam diabetul, prin metode naturale. Un stil de viaţa corespunzator poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.

Alimentatia sanatoasa, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni aceasta afectiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate in vitamine si acizi grasi Omega 3 sunt o sursa de hrana care va pot reda starea de sanatate dorita, prevenind astfel afectiuni nedorite.

De asemenea, şi activitatea fizica este un factor important de prevenţie.

Conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, in 2017, in Romania erau inregistrate 1 785 300 cazuri de diabet la adulti cu varsta intre 20 si 79 de ani. in 2018, 860.558 de pacienti cu diabet au beneficiat de tratament in cadrul Programului National de Diabet, iar in primul semestru al acestui an numarul acestora a fost de 821 587.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern