Ministerul Sanatatii intentioneaza sa schimbe valoarea alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice, incepand cu luna august 2012, potrivit unui comunicat de presa remis Sanatatea TV.

in acest sens, Ministerul Sanatatii a postat pe pagina de web, la sectiunea transparenta decizionala, proiectul de Hotarare de Guvern privind nivelul alocatiilor de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice.

Baremul privind alocatiile de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice nu a mai fost modificat din anul 2008, nivel acestuia situandu-se, in prezent, intre 7,0 lei si 13,0 lei pentru bolnavii adulti, corespunzator bolilor pentru care sunt internati si intre 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii, pe categorii de varste si afectiuni.

Actualizarea nivelului alocatiilor de hrana era necesara avand in vedere evolutia preturilor la marfurilor alimentare in perioada mai 2008 – februarie 2012, precum si elementele specifice alimentatiei in cazul anumitor boli. Propunerile privind nivelul alocatiilor de hrana este de 9,5 lei si 17,0 lei pentru bolnavii adulti, corespunzator bolilor pentru care sunt internati si 2,5 lei si 16,0 pentru copii, pe categorii de varsta si afectiuni.

Aceasta crestere se incadreaza in bugetele de venituri si cheltuieli pentru unitatile sanitare. Autoritatile locale care detin management spitalicesc, prin hotarari de consiliu, pot creste baremul stabilit prin hotararea de guvern, dar vor suporta majorarile din bugetele proprii. si persoanele fizice beneficiare pot solicita majorarea acestor baremuri, dar vor suporta cheltuieli suplimentare corespunzatoare.