Ministerul Sanatatii a prezentat premierului Romaniei, un raport privind afectiunile provocate de muscatura de capuse, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit raportului, atat borrelioza Lyme, cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica, inca din anul 2010. Pana in data de 13 mai 2012, numarul cazurilor de borrelioza confirmate este in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2011. Astfel, in 2012, au fost confirmate 34 de cazuri de borrelioza din 208 suspecte, iar in 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni. Cu toate acestea, bolile infectioase transmise prin capuse sau tantari inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa, inmultirea capuselor fiind favorizata de schimbarile climatice, cum ar fi fluctuatiile de temperaturi, precipitatiile abundente.

Pentru ca sezonul de activitate intensa a capuselor este in lunile mai-iunie, Ministerul Sanatatii le recomanda oamenilor, distrugerea in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, a populatiei de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia. De asemenea, oamenii trebuie sa-si asigure protectie prin purtarea de haine cu maneca lunga, pantaloni, in cazul deplasarii in zone cu risc, sa se prezinte la medic, in cazul in care constata prezenta unei capuse fixata pe piele, sau daca in jurul muscaturii de capuse apare roseata si „eruptie” specifica borreliozei.

Borrelioza poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la muscatura capuselor. Borrelioza poate fi vindecata daca tratamentul este corect recomandat si aplicat de catre medic. insa, trebuie retinut faptul, ca nu toate capusele si nu in toate teritoriile, capusele sunt purtatoare de microorganisme borrelia.