Ministerul Sanatatii a retras toate informatiile, inclusiv comunicatele de presa care ofereau detalii privind dezbaterile pe marginea noii legi a sanatatii, de pe situl www.ms.ro. Aceasta actiune a avut loc ca urmare a neintelegerilor aparute intre reprezentantii sistemului sanitar si cei care au elaborat legea.

Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar romanesc s-a aflat in dezbatere publica incepand cu data de 28 decembrie 2011, pana la data de 13 ianuarie 2012.

Noua lege a sanatatii prevedea interpunerea intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurari de sanatate private, posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala, creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea Ministerului Sanatatii.

Totodata proiectul de act normativ a starnit controverse, mai ales in randul reprezentantilor sistemului medical de urgente. in opinia acestora noua lege a sanatatii ar fi distrus sistemul integrat de urgenta care rezolva cele mai grave cazuri, asigurand doar o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare impotriva dezastrelor. Misiunea salvarii fiind inlocuita de competitia comerciala,disparand notiunea de public si privat. De asemenea diferentele de opinie pe marginea noii legi l-au determinat pe dr. Raed Arafat sa-si dea demisia din functia de subsecretar de stat din Ministerul Sanatatii.

in acest context presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa a cerut public Guvernului sa retraga proiectul de lege din dezbatere publica, argumentand ca atat societatea civila cat si oamenii din sistemul sanitar nu doresc reformarea sistemului de sanatate.