Ministerul Sanatatii a primit fonduri pentru implementarea telemedicinei in zonele rurale izolate

0
41

Ministerul Sanatatii a primit din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare suma de 422 786 USD pentru implementarea sistemului de telemedicina si telecomunicatii in domeniul asistentei medicale primare in zone rurale, izolate, potrivit unui comunicat de presa.

Acordul de finantare s-a semnat in data de 6 septembrie 2012 la sediul Ambasadei USA de catre Duane Butcher, adjunctul sefului Misiunii Diplomatice SUA si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat Ministerul Sanatatii.

a€œFinantarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care sa ne evidentieze imbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare in acest sens cu partea americana, mai avem un proiect pilot implementat in zona Deltei Dunarii, care functioneaza de cateva luni si prin care am facut legatura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judetean din Tulcea”, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

De asemenea, dr. Raed Arafat a mai subliniat ca, implementarea unui astfel de sistem in Romania vine in favoarea cetateanului. Romania are o experienta de 9 ani in dezvoltarea sistemului de telemedicina. Sistemul actual priveste, in special, relatia dintre ambulantele de urgenta si spitale. Dupa Bucuresti si Tg. Mures, in prezent, in sistemul sanitar se testeaza al treilea lea nod de telemedicina care este la Iasi si prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.

Acest sistem poate fi aplicat, insa, si cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de receptie a datelor medicale din spitalele judetene.

Articolul precedentStilul de viata sanatos impiedica aparitia bolilor cardiovasculare
Articolul următorConsultatia la medic a copilului inainte de a incepe scoala este obligatorie