Pregatirea pentru un nou an scolar presupune atat achizitionarea uniformei si a rechizitelor cat si evaluarea starii de sanatate a copilului. Copilul va depune eforturi mari fizice si psihice, iar parintele trebuie sa se asigure ca cel mic le poate sustine, de aceea un control la medicul general este mai mult decat necesar.

„Un consult medical va identifica corect eventualele probleme de sanatate ale celui mic. Medicul poate evalua daca acesta este apt pentru orele de sport, daca functia vizuala este in parametrii normali, daca tensiunea arteriala este normala si per ansamblu, daca el este pregatit fizic pentru a face fata schimbarilor aduse de noul stil de viata. Aceasta consultatie trebuie efectuata cu cateva luni inainte de inceperea scolii si reluata in septembrie pentru un bilant exact”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

De asemenea, la fel de importanta precum evaluarea starii de sanatate este si imunizarea copilului, care intrand in contact cu alti copii poate transmite cu usurinta viroze sau diferite boli.

„Copiii (..)sunt vaccinati conform schemei nationale de vaccinare impotriva bolilor grave precum poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola. Pe langa acestea, exista si alte vaccinuri in categoria celor optionale, iar parintii care din diverse motive nu au reusit sa le faca ar trebui sa discute cu medicul pediatru despre posibilitatea si necesitatea de a le face acum, data fiind schimbarea de mediu si cresterea riscului de imbolnavire”, a adaugat dr. Evelina Moraru.

Totodata, parintii trebuie sa discute cu profesorii si cadrele medicale despre eventualele alergii sau sensibilitati ale copilului.

,,Colectivitatea are un puternic rol de influentare. Daca, spre exemplu, copilul este alergic la alune, el va fi tentat de grup sa manance, desi stie ca ii va face rau. Va avea in acel moment un episod alergic si este important ca atat profesorul, dar si cadrele medicale sa stie despre problema celui mic si sa reactioneze in consecinta in cel mai scurt timp, unele dintre aceste incidente avand mare potential de agravare si chiar deces”, a precizat dr. Evelina Moraru.