Ministerul Sănătății a primit bani suplimentari pentru completarea acoperirii cheltuielilor pentru carantină

0
422

Ministerul Sănătății a primit încă 600.000 de lei pentru completarea acoperirii cheltuielilor pentru carantină și alocație de hrană.

O hotărâre a Guvernului în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

La articolul 2 alineatul 1  din Hotărârea Guvernului nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri, articol ce face referire la cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană, se adaugă:

e)cheltuieli cu transportul de la punctele de trecere a frontierei la spațiile pentru carantină a persoanelor care optează pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, după cum urmează:

(i) în transportul efectuat cu autocare/autobuze la un tarif maxim de 5,00 lei/km. În acest tarif sunt incluse și cheltuielile cu dezinfecția, după fiecare cursă, a autocarelor/autobuzelor;

(ii) în transportul efectuat cu autoturisme la un tarif maxim de 3,00 lei/km. În acest tarif sunt incluse și cheltuielile cu dezinfecția, după fiecare cursă, a autocarelor/autobuzelor;

f)cheltuieli cu hrana pentru personalul medico-sanitar și personal auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru – 30 lei/zi, care include două mese/zi acordate în spațiul special de carantină, în funcție de programul fiecărei persoane.

De asemenea, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2020 cu suma de 600.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la cap. 66.01 „Sănătate” titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice” pentru:

a)decontarea cheltuielilor pentru carantină în conformitate cu prevederile  2din Hotărârea Guvernului nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății;

b)decontarea alocației de hrană în conformitate cu prevederile  1din Ordinul ministrului sănătății nr. 725/2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19.

MS a atras atenția săptămâna trecută că în bugetul său au fost alocați 87.000 lei pentru cheltuielile cu carantina până la acest moment, iar cererile de decontare a cheltuielilor de carantină pentru luna aprilie sunt în valoare totala de cca 131.000 lei, iar pentru luna martie au fost de 26.772 lei. Astfel, suma alocată este insuficientă pentru decontarea în totalitate cererilor aflate în curs de decontare la acest moment.

 

Articolul precedentCNAS: Medicii din spital pot elibera la externarea pacientului prescripție pentru medicamente
Articolul următorMonitorul Oficial a publicat afecţiunile de incapacitate temporară de muncă decontate fără stagiu