Ministerul Sanatatii a alocat in 2015 suma de 244 milioane de lei pentru programele speciale

0
51

Ministerul Sanatatii a alocat anul acesta 244 milioane de lei pentru continuarea celor 5 programe speciale (actiuni prioritare -AP) demarate in 2014 destinate ingrijirii celor mai grave cazuri internate in spitale si pentru implementarea a doua noi programe anul acesta.

a€œDupa ce anul trecut am alocat 200 milioane de lei pentru implementarea cu succes a 5 programe care asigura achizitia de medicamente, materiale sanitare si reactivi necesare ingrijirii celor mai grave cazuri internate in sectiile de Anestezie-Terapie Intensiva (ATI), finantarea stenturilor pentru pacientii cu Infarct Miocardic Acut (IMA) tratati in urgenta, asigurarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacientilor cu tulburari cardiace de ritm a caror viata se afla in pericol iminent (profilaxia Mortii Subite), a medicamentelor trambolitice necesare bolnavilor cu Accident Vascular Cerebral Acut (AVC), finantarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteza pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute (trauma), in 2015 dezvoltam programe de chirurgie endovasculara si interventii endoscopice digestive”, a declarat dr. Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

Astfel, in cadrul programului de Chirurgie Endovasculara Periferica (AP-EVA), Ministerul Sanatatii asigura materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de interventii endovasculare care asigura rezolvarea unor cazuri severe fara interventie chirurgicala deschisa, cu rezultate superioare. in acest program au fost incluse un numar de 8 spitale care au dotarea si expertiza profesionala necesara (Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul Inimii Niculae Stancioiu Cluj Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare a€œProf. Dr. George I.M. Georgescu” Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta Tg. Mures, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures, Spitalul Judetean Timisoara).

Alte 18 spitale vor fi finantate in cadrul Programului de interventie endoscopica digestiva (AP-ENDO) pentru achizitia de materiale consumabile specifice interventiilor endoscopice digestive necesare pacientilor cu Hemoragii Digestive Superioare, Ictere mecanice obstuctive, Neoplasmele esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv (Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Colentina Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta a€œSf. Ioan” Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta a€œSf. Apostol Andrei” Constanta, Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu – Severin, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta a€œSf. Spiridon” Iasi, Institutul Regional de Oncologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta a€œPius Brinzeu” Timisoara).

Cele doua programe au un buget total de aprox. 2 milioane de lei.

Ministrul Banicioiu a mai declarat ca, incepand din 2015 in aceste programe speciale numite actiuni prioritare au fost incluse si 23 sectii de neonatologie si de Terapie Intensiva Nou-Nascuti din maternitatile de grad III.

a€œEste de remarcat ca bugetul sectiilor de Terapie Intensiva Nou-Nascuti va fi suplimentat cu suma de 4, 2 milioane lei, dupa rectificarea bugetara. De altfel, datorita rectificarii bugetare pozitive aprobate recent, actiunile prioritare au beneficiat de o suplimentare de buget in valoare de peste 8 milioane de lei”, a mai spus ministrul Banicioiu.

Ministerul Sanatatii considara ca, prin acest pachet de AP-uri, se asigura o crestere semnificativa a calitatii ingrijirii pacientilor gravi internati in spitalele de urgenta, precum si realizarea unui obiectiv strategic pentru orice sistem sanitar: un Sistem National Integrat, modern, pre si intraspitalicesc, de managemt al marilor urgente medico-chirurgicale.

Cele 5 programe implementate anul trecut de catre Ministerul Sanatatii au dus la asigurarea asistentei medicale de urgenta pentru peste 100 000 de pacienti critici si scaderea de la 13% la numai 5% a mortalitatii prin infarct miocardic acut.

Rezultatele deosebite obtinute prin implementarea acestor programe sunt apreciate si pe plan international, reprezentantii Şcolii Medicale romanesti si ai Ministerului Sanatatii fiind invitati sa prezinte la diverse intalniri de specialitate ceea ce este denumit „modelul romanesc”, potrivit unui comunicat de presa.

Articolul precedentLectori universitari de renume din tara si strainatate prezenti la Şcoala de Vara Neurodiab 2015, 17-18 iulie 2015
Articolul următorStudiu: Oamenii de stiinta au descoperit cum o mutatie genetica este cauza autismului