Ministerele Sănătății și Muncii, pichetate și joi cu sute de protestatari – „ultimele acțiuni de protest în stradă cu un număr redus de persoane”

0
853
Liderii sindicali ai Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) pun presiune pe factorii decizionali, prin mesaje și protestele antiguvernamentale, în lipsa unui consens în privința creșterilor salariale:
„Știți ce înseamnă sărăcia salarială?!
(Știm sigur că unii/unele dintre dvs. știți deja ce este deoarece o trăiți!)
Este situația în care un angajat nu-și poate asigura cele necesare existenței personale și familiei sale.
Adică, acea situație în care un angajat deși muncește, este sărac.
În zona sărăciei salariale se poate ajunge pe două căi:
– Prin scăderea salariilor
– Prin creșterea inflației.
Aparent paradoxal, ambele căi acționează acum în mod simultan, deoarece:
– Inflația din ultimii doi ani este de cca. 24% (va fi de 28,29% până la sfârșitul anului 2024).
– Creșterile salariale din aceeași perioadă sunt sub nivelul inflației.
Împreună cele două cauze generează efectul de scădere a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariilor).
Mulți angajați din sănătate nu figurează în statistici ca fiind în zona sărăciei salariale datorită (sau din cauza) faptului că-și sacrifică nopțile și zilele libere muncind (pentru o recompensă tot mai mică de la an la an)” – transmit sindicaliștii, considerând că, de fapt, „creșterile care scad veniturile salariale reale determină continuarea protestelor”.
„Constatând că Guvernul își menține intenția de creștere a salariilor de bază cu doar 15% și refuză onorarea obligației legale de a negocia, Federația <<Solidaritatea Sanitară>> continuă programul de proteste așa cum a fost anunțat.
Deși Guvernul prezintă această măsură drept o creștere salarială, ea nu reprezintă o creștere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaților din sănătate. Este doar o acoperire parțială a inflației, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de <<creștere>> salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale” – subliniază reprezentanții Federației.

Ministerele Sănătății și Muncii, pichetate și joi cu sute de protestatari

Din motivul amintit, protestele Federației „Solidaritatea Sanitară” nu se opresc, continuând joi, 22 februarie, cu participarea a 300 de membri, după următorul program:
– pichetarea Ministerului Sănătății în intervalul orar 12.00 – 13.30;
– pichetarea Ministerului Muncii în intervalul orar 13.30 – 15.00.
„Pichetările din fața celor două ministere sunt ultimele acțiuni de protest pe care le desfășurăm în stradă cu un număr redus de persoane. Ele vor fi continuate de <<protestul din pauza de masă>> (o repetiție pentru greva generală) ce se va desfășura în data de 29.02.2024 și ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul național al angajaților din sănătate, care va fi desfășurat în Piața Victorie de Ziua națională a personalului medical (luni, 11 martie)” – se menționează într-un comunicat al FSSR.

FSSR: „Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din Sănătate”

Sindicaliștii susțin că realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%:
„Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%.
O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%.
Aceste calcule simple și ușor de efectuat de fiecare persoană indică o realitate tristă, pe care angajații din sănătate o resimt deja: Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din Sănătate.
Calculele demonstrează că indexarea veniturilor salariale cu rata inflației necesită o creștere suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o creștere cu cca. 25% pentru întregul an 2024). Abia ceea ce depășește acest nivel ar reprezenta o creștere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creșteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii care participă la asigurarea permanenței serviciilor medicale (în mod direct sau prin contribuția la funcționarea unităților)” – informează conducerea Federației „Solidaritatea Sanitară”.
Revendicările pot fi vizualizate AICI.

FSSR: „Consultările reușite, angajații din sănătate sărăciți!”

Sindicaliștii FSSR declară că încercarea de a crea o imagine publică în care angajații din Sănătate, sunt mulțumiți de creșterile salariale intenționate, considerându-le suficiente, Guvernul a invitat o a treia federație sindicală la consultări:
„Rezultatul? Absența reacțiilor publice combinată cu comunicatul public al Guvernului sugerează că toate lucrurile sunt bune și frumoase. Adică, noi, cei de la Federația <<Solidaritatea Sanitară>>, suntem nebuni.
În condițiile în care Guvernul refuză obligația legala de a negocia cu noi și promovează <<consultările reușite>> (inclusiv cu federații sindicale care nu sunt reprezentative la nivel de sector) doar două variante sunt posibile:
(1) Noi ne înșelăm și creșterea salariilor de bază anunțată este suficientă pentru a acoperi inflația.
(2) Ceva nu este în regulă cu organizațiile sindicale care consideră că totul este bine (sau cu membrii acestora, care validează un astfel de comportament.
Noi admitem că ne putem înșela. (De aceea comunicăm continuu în mod public pentru a putea observa când ne îndreptăm într-o direcție inadecvată.) Decizia privind cine greșește și cine nu aparține fiecăruia dintre dumneavoastră.
După cum știți deja, în medicină există o vorbă (menită să mențină trează atenția profesioniștilor asupra modului prudent în care trebuie interpretată disjuncția dintre analize și simptome): <<Analizele bune, pacientul decedat!>>
Corolarul ei din Chirurgie (care atenționează asupra faptului că reușita unei tehnici trebuie analizată și în funcție de impactul ei asupra pacientului): <<Operația reușită, pacientul decedat!>> Echivalentul lor actual în activitatea sindicală este: <<Sindicate mulțumite (de creșterea anunțată de Guvern), angajații sărăcit!>> (Evident, este vorba de unele organizații sindicale.)
Acest tip de atenționare ar trebui să arate că orice creștere salarială trebuie judecată în funcție de impactul ei asupra puterii de cumpărare a salariilor, nu raportat la evoluția salariilor nominale. Greșim când spunem asta?” – se arată într-o informare anterioară a FSSR.
Articolul precedentDSP Iași: Iași: Mai puține infecții respiratorii
Articolul următorMii de vizitatori în primele săptămâni de la deschiderea Muzeului Farmaciei