17.3 C
București
vineri, octombrie 11, 2024
More

    Mii de vizitatori în primele săptămâni de la deschiderea Muzeului Farmaciei

    0
    1162
    Foto: MNIT
    • În prima lună după redeschidere, Muzeul Farmaciei a atras un număr impresionant de vizitatori, o creștere notabilă față de cei 10.000 de vizitatori în ultimele 12 luni înainte de renovare.
    • Muzeul Farmaciei pregătește o gamă variată de evenimente speciale pentru a aduce comunitatea mai aproape de istoria și importanța sănătății.

    Misiunea Muzeului clujean al Farmaciei este de a prezenta și cerceta atitudinea față de sănătate, boală și corp de-a lungul timpului în Transilvania, punând în atenția publică importanța igienei și prevenției bolilor. Instituția păstrează și valorifică un patrimoniu specializat, rar, care constă din peste 7000 de bunuri legate de istoria farmaciei și peste 200 de piese de aparatură medicală veche, fiind un obiectiv turistic și cultural reprezentativ pentru Cluj-Napoca – important centru medical și farmaceutic al României.

    Muzeul Farmaciei, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice, își redeschide porțile după o perioadă de renovare și extindere. Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Vă vom ghida prin galerii unde veți putea admira aparatură medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. Locația noastră, Casa Hintz, cu decoruri farmaceutice unice din secolul XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Vă vom purta prin officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații care reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm și să sărbătorim împreună acest moment important din istoria muzeului și a orașului nostru” – îi invită pe vizitatori echipa MNIT.

    Printre medicamentele păstrate se numără şi unele care erau foarte scumpe, la echivalentul greutăţii lor în aur: „Despre praful de mumie se credea că prelungeşte viaţa şi că vindecă toate bolile, era panaceu şi se vindea contra greutăţii sale în aur. Acesta este un exemplu de asociere nebazată pe nimic. Am avut recent un proiect de cercetare şi le-am trimis la super spectrometrie de masă şi analiză vreo 14 probe, printre care şi mumia. Aici scrie pulvis mumiae verae şi am trimis-o să vedem dacă e ceea ce se pretinde, dar analiza a ieşit ca neconcludentă”, a precizat muzeograful Ana Maria Gruia pentru Agerpres.

    Prin multitudinea medicamentelor din colecția muzeului se află şi anumite medicamente foarte complexe, cum este cazul anticul Teriaca, ce era preparat din 64 ingrediente, după o macerare ce dura de doi ani: „Dintre preparatele celebre avem Teriaca, care este cel mai complex medicament pe care îl avem şi cel mai celebru. Din antichitate erau reţete secrete, dezvoltate în medieval şi premodern. Veneţia producea Teriaca cea mai scumpă, cea mai fină, se făcea cu ritual public, în piaţă, avea până la 64 de ingrediente şi dura doi ani să se macereze cum trebuie. Conţinea tot felul de plante, răşini şi minerale diverse. Elementele importante sunt carnea de viperă, dar, de fapt, elementul activ este opiul. Deci, dacă nu vindecă, măcar nu te doare… Era pentru toate – ciumă, holeră, pentru toate incurabilele”, a explicat Ana Maria Gruia pentru sursa citată.

    Vizitatorii vor găsi și afrodisiace, unul dintre acestea fiind numit chiar Elixirul dragostei: „Elixirul dragostei e un afrodiziac. Era mai degrabă ca un cadou deosebit, care de fapt e un vin fiert şi condimentat cu scorţişoară, cuişoare, cardamol, nucşoară, piper, coajă de portocală şi zahăr sau miere, dar se vindea în aceste sticluţe produse în Transilvania, la glăjăriile locale, emailate, pictate manual, cu porumbei, cu inimioare, cupluri, iar în spate cu inscripţii. Era un cadou deosebit, putea să fie la ocazii romantice, dar şi la aniversări sau orice alte ocazii”, a mai precizat Ana Maria Gruia.

    Articolul precedentMinisterele Sănătății și Muncii, pichetate și joi cu sute de protestatari – „ultimele acțiuni de protest în stradă cu un număr redus de persoane”
    Articolul următorAgenția Națională de Transplant: Maraton pentru viață al echipelor medicale de prelevare și transplant în 24 ore
    deneme bonusu veren sitelerpornporn